Der findes en række arter af buksbom i Vest- og Sydeuropa og Amerika, men kun en art er almindelig anvendt her i landet.
Almindelig buksbom (Buxus sempervirens) er en stedsegrøn busk, der er dyrket i haver siden gammel tid. Veddet er meget hårdt og gulligt af farve og egnet sig især godt til billedskæreri, træblæseinstrumenter o.lign. Væksten er tæt, og de 1-3 cm lange, ofte næsten runde blade er blanke og læderagtige. Blomsterne er enkønnede, gulliggrønne og med et enkelt bloster. Blomsterstanden består oftest af en hun- og mange hanblomster, der har en behagelig, stærk duft, som tiltrækker bier. Derimod har løvet ofte en ubehagelig, skarp lugt.
Buksbom kan anvendes både som fritvoksende busk og som klippet eller uklippet hæk.
Buksbom (Buxus sernpervirens) med vellugtende, gule blomster.
Vækstkrav: Planten vokser bedst i en let fugtig, lermuldet jord, der er iblandet tørvestrøelse, men den stiller i øvrigt ikke større krav til jorden. Den er hårdfør, trives bedst i fuld sol, men vokser også udmærket i skygge.
Pleje: Planten tåler at blive formet og kan klippes kraftigt ned uden at tage skade; beskæring foretages i april. Buskens naturlige vækst er harmonisk, tæt og bred.
Planten formeres ved stiklinger om foråret eller i august-september i væksthus, hvor den villigt danner rødder i en jord bestående af tørvestrøelse iblandet grus.
Anvendelse: Buksbom blev tidligere anvendt i stor stil i have- og parkanlæg, hvor de mange klippede former prægede disse haver. I dag er de klippede former igen på mode, og man kan mange steder købe sådanne færdigbehandlede buske. Buksbom er gennem tiderne blevet flittigt anvendt til indramning af rabatter og bede, som klippede eller uklippede hække, ikke mindst på kirkegårde.
Sorter:
'Handworthii' er en stor busk med opret vækst og store mørkegrønne blade. Den egner sig godt som fritvoksende hæk.
'Rotundifolia' har næsten runde blade, der er meget store. Sorten kaldes af samme grund for storbladet buksbom.
'Suffruticosa' er en dværgform, der er almindelig anvendt til indfatning af bede og gravsteder.