Cembrafyr er vildtvoksende i Karpaterne op til ca. 2500 m's højde. Træet står ofte sammen med lærk, bjergfyr, rustbladet alperose og blåbær. Væksten er regelmæssig med en kraftig, gennemløbende stamme og med forgreninger helt fra roden. Stammen er furet og grønligbrun, de unge grene rustbrune og tæt hårede. Træet er fast og værdifuldt og anvendes bl.a. til fremstilling af møbler. Nålene, der bliver siddende indtil 5 år på træet, er 5-8 cm lange, sidder fem i knippet og er blågrå på indersiden og grønne på ydersiden. Koglerne er korte, 6-8 cm lange og brede. De unge kogler er violette; de ældre er brune og falder af det tredje år. Frøene mangler vinge; de er store, spiselige og velsmagende.
Cembrafyr hører hjemme i Alperne og Karpaterne. Den er langsomtvoksende og bruger i Danmark omkring et halvt århundrede på at blive 8-10 m høj.
Vækstkrav: Træet trives godt, selv i en ret mager jord, der enten bør være neutral eller let sur. Det kræver ensartet og konstant jordbundsfugtighed.
Anvendelse: Cembrafyrren er langsomtvoksende og bliver sjældent mere end 8-10 m høj. Den er velegnet som prydtræ bagest i et bed med rododendron og lyng.
Sorter: 'Compacta Glauca' har en tæt, søjleformet vækst med korte grene og 5-9 cm lange, udadbøjede nåle. Varieteten sibirica har en hurtigere vækst end selve arten.