Logo

Epaulettræ - Pterostyrax hispida

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Epaulettræ - Pterostyrax hispida

Epaulettræ har sit danske navn efter blomsterklasernes lighed med skulder­distinktionerne på en uniform. Det er en kraftig prydbusk, som i Danmark kun trives på lune og solrige steder. Planten stammer fra østen, hvor den udvikles til 15 m høje træer. Herhjem­me bliver den en busk på 2-5 m. De første år efter plantningen kan busken være ret sart og bør især dækkes mod den skarpe februarsol. Planten har ovale, tilspidsede, savtakkede blade. juni udvikles de elegante, hængende blomsterklaser, der kan blive 10-20 cm lange. Kronen er creme hvid med støv­dragere, der er længere end kronblade­ne. Blomsten har en stærk og meget fin duft.

 

Blomstrende gren af epaulettræ

 

Om efteråret prydes planten af de ruhårede, valseformede stenfrugter, som er forsynet med 10 fine ribber eller vinger.

 

Vækstkrav: Epaulettræ skal plantes op ad en sydmur, skærmet for kraftig blæst og træk. Jorden skal være veldræ­net og næringsrig. Tilsæt enhedsjord samtidig med plantningen. Planten skal have så megen sol som muligt, men i senvinteren med dens vekslende frost og tø bør de unge planter skær­mes med granris eller lette halmmåt­ter. Ældre planter er fuldstændig hård­føre.

 

Pleje: Epaulettræ kræver ingen sær­lig pleje, hverken beskæring eller ud­tynding, men trives kun på meget lun vokseplads.

 

Formering: Epaulettræ formeres let­test ved stiklinger, som afskære s om sommeren og stikkes i en drivbænk eller et koldhus. Følgende sommer kan de unge planter sættes ud i det fri. Frøformering er også anvendelig, men det tager lidt længere tid at få store, blomsterdygtige buske. Endelig kan man foretage aflægning ved at bøje et eller flere sommerskud ned til jorden og fastholde dem med en bøjle af ståltråd. Når grenene har slået rødder, kan de skæres fri fra moderplanten og året efter flyttes hen på den ønskede vokseplads.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (9 stemmer)
Siden er blevet set 2.792 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
206009-05-2015 09:08:32 Vibeke Poulsen
Den har nu skiftet navn til Halesia hispida
206115-05-2011 18:21:10 Vibeke
Hvis man bor i et nogenlunde beskyttet område, er det ikke nødvendigt med en sydmur! Så sart er den ikke. Kan sagtens dyrkes frit, forudsat det ikke er lige ud til en åben mark el.l.!

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her