Logo

Klokkelyng - Erica tetralix

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Klokkelyng - Erica tetralix

Erica kommer af græsk ereike = lyng; slægten tæller hundreder af arter, som fortrinsvis findes i Europa og Sydafri­ka. Den almindelige klokkelyng (Erica tetralix) forekommer ret udbredt i Jyl­land på fugtige hedestrækninger og i moser. Den er en lav, grågrøn busk med oprette, tynde grene. Man kender den på de nikkende, rosenrøde eller undertiden hvidlige, krukkeformede blomster, hvis krone er længere end bægeret, mens det hos hedelyng (Cal­luna vulgaris) er omvendt. Endvidere har klokkelyng fire kransstillede, nåle­formede blade, mens de hos hedelyng er korsvis modsatte. Klokkelyng blom­strer i juni-september, og der findes adskillige havesorter, hvoraf 'Alba' har hvide blomster, 'Hookstone Pink' lyserøde, 'Ken Underwood' rosenrø­de, 'Con Underwood' mørkerøde og 'Helma' lillarosa.

 

Almindelig klokkelyng blomstrer i juli på fugtige hedestrækninger i Jylland.

 

I forgrunden Erica vagans, der har meget lange blomsterstande. Bagved en beplantning af den høje Erica terminalis med lyst purpurrøde blomster.

 

Vækstkrav: Almindelig klokkelyng kræver en ret fugtig surbund og dyrkes bedst på særlige lyngbede med tørve­jord eller sammen med andre sur­bundsplanter som f.eks. rododendron. Man bør aldrig plante mindre end tre lyngplanter sammen og, hvis pladsfor­holdene tillader det, helst flere. Klok­kelyng er en typisk tæppeplante, og man får mest glæde af den, når den får lov til at brede sig lidt.

 

Formering: Det er ret let at formere klokkelyng ved deling og aflægning (se artiklen Aflægning), og i den private have må disse metoder tilrådes. Vil man have mange planter, er det dog også muligt at stiklingeformere klok­kelyng; det foregår ved, at man i juli afskærer ca. 3 cm lange, modne skud, som stikkes i fugtig, sandblandet tørve­jord, der dækkes med et tyndt lag sand. De anbringes let skygget ved 15-18°C, og for at sikre rodudviklingen anbefales det at anvende et vækstfrem­mende middel (plantehormon). Når de nye rødder har fået fat, afhærdes små­planterne, som næste forår kan ud­plantes på voksestedet.

 

Andre arter til friland: Erica arborea er et veritabelt »lyngtræ« (arborea = træ­agtig), der under gode forhold i sit hjemland kan udvikle sig til 5-6 m's højde. Varieteten alpina, der stammer fra Spaniens bjergegne, har friskgrønt løv og hvide, duftende blomster fra maj til juli.

Erica carnea kaldes også forårslyng eller vår-klokkelyng, fordi den gerne begynder at blomstre allerede i febru­ar-marts. Den tåler kalk bedre og trives derfor også bedre i almindelig havejord end de andre lyngarter , selv om den stadig foretrækker surbund. Den vokser bedst i sol, men klarer sig i halvskygge. Der findes sorter med for­skellige blomsterfarver. 'Snow Queen' og 'Springwood White ' har hvide blomster, 'Winter Beauty' og 'Ruby Glow' lillarosa, mens 'Vivelli' har rød­lilla blomster og brunligt løv. 'James Backhouse' har lillarosa blomster og lysegrønt løv.

Erica cinerea, grålyng, har 5 mm lange nåle, der sidder i kranse med tre i hver. 'Alba' har hvide blomster, 'Atrosangui­nea' rosenrøde, 'Coccinea' mørkerø­de, mens 'Pallas' har violette blomster og 'P.S. Patrick' dybviolette.

Erica darleyensis er en krydsning mel­lem Erica camea og Erica purpura­scens. Den sort, der almindeligvis fås i danske planteskoler, hedder 'Silber­schmelze'; den tåler kalkholdig jord og kan blomstre både sent om efter­året og tidligt om foråret med hvide, klokkeformede blomster. Løvet er grå­grønt, om vinteren brunligt, og planten danner lave, tætte tuer. Der findes også Erica darleyensis med røde blom­ster.

Erica terminalis er en næsten meterhøj sydeuropæisk art med oprette, stærkt forgrenede stængler og lyst purpurrøde blomster.

Erica vagans bliver også ret høj med op til 25 cm lange blomsterstande på de oprette stængler. Den blomstrer fra juli til oktober og kaldes også høstlyng. 'Alba' har hvide blomster, 'Mrs. Maxwell' rosenrøde og 'St. Keverne' laks­rosa.

 

Erica willmorei med de lange, rørformede blomster egner sig godt til koldhus og sælges ofte som stueplante.

 

Erica-hybrid med små, klokkeformede blomster. Andre Erica-sorter har krukke- eller rørformede blomster.

 

Arter til koldhus: Endelig findes der en del sydafrikanske Erica-arter, der kan dyrkes i koldhus og som ofte sælges om vinteren hos blomsterhand­leren som en slags stueplanter. De egner sig dog ikke til vedvarende stue­kultur og anvendes kun som de ko­rationsplanter, så længe de blomstrer.

Erica gracilis har små purpurrøde, krukkeformede blomster fra septem­ber til januar.

Erica hiemalis har lange rørformede, hvide blomster med røde spidser i februar-marts.

Erica persoluta har små klokkeforme­de, hvide eller laksrøde blomster fra marts til maj.

Erica willmorei har i april-maj lange, rørformede, røde blomster med hvide kronflige.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (18 stemmer)
Siden er blevet set 8.028 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her