Logo

Kranstop - Stephanandra

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kranstop - Stephanandra

Det danske navn hentyder til støvdra­gernes stilling i en tæt krans, og det botaniske slægtsnavn har samme be­tydning (græsk stephanos = krans og andros = mand eller her: støvdrager). Det er en lav, løvfældende busk, som stiller meget beskedne krav til klima og jordbund; den trives på selv mager og tør jord, også i forurenet byluft eller i industriområder. Den er således meget anvendt i vejplantninger og læplant­ninger i Ruhr-distriktet.

 

Kranstop (Stephanandra) er en fortrinlig busk til bunddække. Den kræver næsten ingen pasning.

 

Vækstkrav: Kranstop trives i både let og tung havejord, såvel i sol som i halvskygge. Planten er dog noget føl­som over for udtørring af rødderne. Der bør derfor vandes i længere tørke­perioder i sommertiden.

 

Pleje: Kranstop kan formeres ved frø­udsæd, men denne metode anvendes sjældent. I stedet foretager man stik­ning under glas af nye sideskud i juni; dværgformen 'Crispa' kan desuden for­meres ved deling af ældre planter. Kranstop kræver ingen særlig pleje. Hvis væksten er blevet for tynd eller riset, kan planterne skæres ned til 30 cm over jorden; de vil da skyde nye og friske skud.

 

Anvendelse: Især Stephanandra tana­kae kan anvendes som prydbusk i haven, enten flere sammen i et busket eller som enkeltplante på et stengærde eller i en atriumgård. Stephanandra incisa 'Crispa' er en fortrinlig bund­plante under større løvtræer. Den er en ofte anvendt »rundkørselsplante«, som parkforvaltningen i amter og kom­muner anvender ved tilplantning af vejrabatter, vejskråninger og rund­kørsler, ikke alene p.gr. af plantens robuste vækst og evne til at overleve bilernes udstødningsgas og anden for­urening, men også fordi den kræver yderst ringe arbejdsindsats i form af vedligeholdelse og fornyelse.

 

Arter:

Stephanandra incisa hører hjemme i Japan og Korea. Den har rødbrune, let overhængende, siksak­formede grene med ægformede, sav­takkede, friskgrønne blade; hen på efteråret farves løvet gult eller rødligt. Blomsterne fremkommer i juni-juli. De er hvidliggrønne og samlet i lette klaser. Arten bliver omkring 150 cm høj, mens sorten 'Crispa' kun når en højde på 50 cm. Dens grene ligger hen langs jorden og gør den til en fortræffelig bunddækkeplante, især da planten tåler tæt skygge samt dryp fra overstandere af kraftige løvtræer.

 

Stephanandra tanakae har også rust­brune, slanke skud med indskårne , savtakkede, friskgrønne blade. Løvet bliver siddende længe på buskene, ofte et stykke hen i november og gerne efter en periode med smukke rødgyld­ne høstfarver. I blomstringstiden juni­juli er skuddene næsten dækket af de bitte små, hvide blomster, samlet i ca. 10 cm høje toppe.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (21 stemmer)
Siden er blevet set 8.212 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her