Sødmandel danner et lille løvfældende træ med en rund krone af spinkle grene. Bladene er elliptiske med lang spids og fint savtakket bladrand. Blomsterne er rosa og 2,5-5 cm i diameter; de sidder enkeltvis eller to og to sammen på ret korte stilke. Blomstringen er meget tidlig (marts-april), og blomsterne ødelægges let af frost eller dårligt vejr med temperaturer lige over frysepunktet. Frugten er en stenfrugt med tyndt, næsten læderagtigt kød, dækket af grøngul hud, der på solside n får en rødlig kind omtrent som hos fersken, Til forskel fra næsten alle andre frøkerner fra denne slægt er sødmandelens kerner ikke bitre og udvikler ikke den farlige gift blåsyre ved knusning. Her i landet skal man ikke forvente at få modne frugter, selv om blomsterne ikke er blevet ødelagt tidligt på året. Vore somre synes ikke at være varme nok til en tilfredsstillende udvikling.
Mandeltræet blomstrer meget tidligt på året, længe før løvspring, og lyser op med sine lyserøde blomster.
De vigtigste dyrkningsområder er de frostfrie egne omkring Middelhavet, i Lilleasien og i USA.
Mandelfrugten er botanisk en stenfrugt; kødet er nærmest læderagtigt.
Når mandeltræerne blomstrer på Mallorca, ser hele øen ud, som var den dækket af sne.
Pleje: Mandel formeres ved podning på grundstammer af fersken; men frøudsæd og stiklinger kan bruges. Vil man forsøge med frø, skal man bruge mandler, som ikke er knækkede, og de skal være fra efterårets høst, når der sås om foråret. Mandeltræer bør plantes i en ret kraftig jord, som skal være veldrænet og have et reaktionstal lidt over det neutrale; ellers stiller det ikke særlige krav til gødskning o.lign. Træet plantes et sted, hvor det samtidig beskyttes mod vinterens frost og udtørring af grenene og mod for megen lunhed om foråret, som kan sætte blomstringen i gang for tidligt.
Varieteter: Krakmandel (Prunus dulcis var. fragilis), hvis kerne har en tynd skal, og bittermandel (Prunus dulcis var. amara), hvis kerner er bitre og indeholder blåsyre. I de lande, hvor mandeltræet dyrkes, findes flere haveformer.
Se desuden artiklerne Mandelfersken og Rosenmandel.