Logo

Orangemorbær - Maclura pomifera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Orangemorbær - Maclura pomifera

Orangemorbær har navn efter de ap­pelsinlignende frugter; et andet navn er osageorange, som hentyder til plan­tens hjemegn ved Osage-floden i det sydlige USA. Den danner her et indtil 20 m højt træ, som er rund kronet med tornede grene. Skuddene er oliven­grønne med mange tydelige barkporer, lenticeller. Efter den første vinter bli­ver barken lysebrun. Ved bladfæsterne dannes 1-2,5 cm lange torne. Bladene er spredtstillede, hele og helrandede, 7-12 cm lange, ægrunde, tilspidsede og glinsende mørkegrønne på oversiden. Undersiden er lysegrøn og håret. Høst­farven er lyst guldgul. Træet er tvebo; de ret uanselige han blomster kommer i korte aks eller klaser, mens hunblom­sterne er samlet i tætte, grønne hove­der. Hverken blomster eller blomster­stande er særlig dekorative. Frugten er en sammensat frugt, som er beskyttet af en nærmest læderagtig, gul overhud, dannet af frugtbunden og blosterblade­ne; inden for overhuden findes mange små stenfrugter. Frugten kan nå en diameter på 8-14 cm. Ved modenhed i september er farven som en appelsins. Frugten er uspiselig, men pyntelig.

 

Formering: Da træet er tvebo, må man sørge for at have både en han- og en hunplante; man kan plante de to køn i samme hul. Orangernorbær kan forme­res ved frø, som sås under glas for at få tilstrækkelig god spiring. Rodstiklinger taget i december er en god og sikker formeringsmetode. Urteagtige stiklin­ger, skåret med hæl tidligt på somme­ren, eller aflægning ved nedkrogning er også anvendelige metoder.

 

Anvendelse: I sin hjemegn anvendes orangemorbær som et vindstærkt og næsten uigennemtrængeligt hegn, og planten har til. samme formål vundet indpas i Norditalien. Her i landet må man forvente årlige tilbagefrysninger. Veddet er meget sejt og blev af osage­indianerne brugt til buer og skafter på stridskøller. Barken blev brugt til garv­ning, og de gule rødder blev brugt til fremstilling af gul farve.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (29 stemmer)
Siden er blevet set 21.254 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1196401-11-2017 22:15:20 Vibeke Poulsen
Det er en sandhed med modifikationer, at Maclura ikke er hårdfør i Danmark. Jeg har en lille gruppe på 5 stk. som er ca. 20 år gamle (startet som frø), og de har aldrig været frosset tilbage, heller ikke som små.Det kan være, at frøene er fra en proveniens, hvor klimaet er koldt. De står lidt i læ, men ikke specielt beskyttet og heller ikke i fuld sol. Bor på Vestsjælland. De få frugter, der har været, har aldrig nået at modne, men som grønne er de meget dekorative!
773705-12-2016 16:23:17 Vagn Petersen
Jeg har fundet træet ved Ohrid søen i Makedonien, og jeg har nogle frø med hjem, så må vi se, om de vil spire og gro her i landet.
389612-01-2016 19:22:31 Jørgen Vestergaard
Danner planten nektar og pollen, som kan samles af bier? og hvilken periode står blomsterne? Dør planten helt ved tilbagefrysning?
238128-11-2013 13:23:54 Jeppe Just
Er der nogen der ved, hvor man kan købe det træ i Danmark?
238225-10-2011 23:48:25 Knud Dahl Knudsen
Jeg har købt en maclurafrugt på Krim ved Chufut-Kale. Den er uspiselig, så hvad kan den ellers bruges til? Har hørt, den kan bruges mod gigt, menhvordan?

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her