Hyben er navnet på frugten hos roser. Det er en falsk frugt, som består af den opsvulmede frugtbund, der som en krukke omgiver de små, hårede nødder (»kløpulver«). Hybenfrugterne er især ved modningen meget rige på C-vitamin og spiselige. De indsamles og vaskes, hvorefter de flækkes og renses for frø og blomsterrester. Skallerne bruges til marmelade, gele, grød eller suppe. Hybenskallerne kan også tørres og gemmes til senere anvendelse. Skallerne kan blandes med vand, tilsættes vingær og lidt sukker og anvendes til frugtvinfremstilling.
Hyben er ikke alene dekorative, men også meget velegnede til brug i køkkenet.
I naturen og i haver udgør hyben en vigtig vinterføde for mange vilde fugle, og i haven er de desuden af stor dekorativ værdi. Både til dekoration og i køkkenet er hyben af rynket rose (Rosa rugosa) de bedste. De er store, fladrunde og røde eller orangefarvede.
Frugterne af spansk hyben (Rosa cillosa) er ret store, runde og røde.
De røde hyben af hunderosen (Rosa canina) kan anvendes, men er ret små. Kinesisk gul rose (Rosa hugonis) får fladrunde, skarlagenrøde hyben, som efterhånden bliver sorte.
Mandarinrosen (Rosa moyesii) har hyben, der bliver ca. 5 cm lange, flaskeformede og orangerøde; de er blandt de mest dekorative hyben.
Flammetornsrose (Rosa omeiensis pteracantha), som er kendt for sine meget kraftige og røde torne, får ca. 1,5 cm lange pæreformede, mørkerøde hyben. Klitrosen (Rosa pimpinellifolia) får 1 cm store runde hyben, som er næsten helt sorte. Andre rosenarter har også dekorative og spiselige frugter.
Se artiklerne Buskroser, Parkroser og Vildroser.