Find dit favoritbær her blandt de klassiske, de nye, de
hjemmedyrkede, de købte, de syrlige, de søde, de store og de små. Vi begynder
med de tidlige i maj og slutter med de sene i august.
Flair
En ny, meget tidlig sort. Den modner fra første halvdel af
juni ca. 5 dage før Honeoye. Bærrene har en god, velafbalanceret smag og er et
sødere alternativ til Honeoye. Bærrene er middel til store i en skinnende
orangerød farve. Kødet er ret fast. Flair trives bedst på lerjord, men sorten
er så ny, at der kun er få erfaringer med den.
Daryoal
Modner fra første halvdel af juni. Den har søde og let
aromatiske bær med en god smag. Bærrene er kegleformede, skinnende røde til
mørkerøde og store. De mørke bær giver en fin farve til syltetøj og saft.
Bærrene er ikke så faste og dyrkes i mindre omfang, fordi det betyder meget for
jordbæravlerne, at bærret er fast nok til transport. Daroyal giver mange bær og
anbefales til økologisk dyrkning på grund af robustheden i dyrkningen og den
gode smag
Zefyr
Dansk sort fra 1952, der modner tidligt. Bærrene er ret
aromatiske, søde og alligevel med en god syre. Bærrene er stærkt røde, middel
til store, runde eller flade. Kødet er ret blødt og ikke helt gennemfarvet.
Zefyr er meget frugtbar, vinterhårdfør og får ikke meget gråskimmel, så den
findes endnu i den del haver. Sorten har været en populær tidlig sort i
jordbærerhvervet, men den er meget modtagelig for meldug, så i jordbærmarkerne
er den afløst af mere robuste sorter.
Tidlig; lavt udbytte.
Honeoye
Modner fra midten af juni og er ofte den første sort, der ses
i butikkerne. Bærrene er store, skinnende og mørkerøde. De holder en god
bærstørrelse gennem hele sæsonen, der er lang: 3-4 uger. Smagen af Honeoye er
meget omdiskuteret. Bliver de plukket før de er fuldmodne, eller hvis vejret er
gråt og koldt, er de meget syrlige. Masser af sol giver til gengæld søde bær.
Honeoye er god til marmelade og syltetøj på grund af det høje syreindhold. Det
er nemt at plukke og pille.
Tidlig; middel udbytte.
Rumba
Ny tidlig sort med meget store bær. Bærrene modner hen i
juni, lidt senere end Honeoye. Bærret er saftigt, har nogen sødme og en let
jordbæraroma. Det smager mildt, især de første bær smager ikke af meget, de
senere har mere smag. Kødet er fast og gennemfarvet. Farven er klar rød og
glinsende. Bærrene er store og kegleformede og lette at plukke. Klaserne er ret
korte med 5-7 bær, og det gør, at stort set alle bærrene er store. Udbyttet er
højt, og sæsonen er lang ca. 3 uger.
Dybdahl
Dansk sort fra 1909 opkaldt efter J.A. Dybdahl, der var
docent på Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole. Bærrene er meget aromatiske,
parfumerede og søde med blødt lyst kød. De modner fra midt i juni og er middel
til store og har en lys, klar rød farve. De første bær er flade, derefter
bliver de mere kegleformede. Planten er meget modtagelig for meldug og
skadedyrene jordbær-nematoder og giver kun få bær. Sorten blev næsten
udkonkurreret af Senga Sengana i 1950-erne. Dybdahlentusiaster må dyrke bærrene
i deres egen have. Dybdahl findes næsten ikke på landets jordbærmarker. Tidlig
og hårdfør; middel udbytte.
Sonata
Smager dejligt med en aromatisk, sødlig-syrlig smag. Kødet
er middelsaftigt, middelfast og lyst rødt. Bærrene er middel til store,
kegleformede og skinnende orangerøde. De modner fra midt i juni, lige efter de
decideret tidlige sorter. Bærrene er nemme at plukke og pille. Udbyttet er
højt. Sonata er på grund af den gode smag og det flotte udseende blevet en
hovedsort på danske jordbærmarker, meget populær i haverne og denne forfatters
favoritjordbær.
Korona
Indbegrebet af god jordbærsmag: Søde bær med en let syre,
meget velafbalanceret og meget aromatisk. Bærrene er skinnende og mørkerøde,
kødet er blødt til middelfast og orangerødt. Det første år er bærrene middel
til store, men ældre planter får små bær. Stilken på Korona knækker ret let, så
man må være forsigtig når man plukker bærrene, ellers ryger hele klasen med.
Bærrene er svære at pille. På trods af en stor følsomhed for gråskimmel er
Korona stadig en populær sort i haverne. Smagen er dens force.
Middeltidlig; middel udbytte.
Senga Sengana
Senga Sengana er en klassisk tysk sort fra 1952, der smager
af barndom, hvis man hører til de ældre generationer. Bærrene er meget
aromatiske, sødsyrlige med relativt blødt kød. De modner i juni-juli, er middel
til små, runde og mørkerøde og næsten gennemfarvede. Den kraftige smag gør
Senga Sengana meget velegnet til marmelade og syltetøj, men også til sukker og
fløde. Bærrene er meget modtagelige for gråskimmel, og i en våd sommer rådner
mindst halvdelen af bærrene. Derfor dyrkes Senga Sengana nu stort set ikke i
erhvervet, men den findes endnu i nogle haver.
Middel tidlig; lavt udbytte (kræver fremmedbestøvning)
Polka
Har en aromatisk, sødsyrlig, rigtig god smag. Kødet er
middelfast og gennemfarvet. Bærrene modner i juni-juli og er runde til
kegleformede og skinnende mørkerøde. På unge planter og i begyndelsen af
sæsonen er bærrene store, men senere i sæsonen og på gamle planter er bærrene
små. De er nemme at plukke og pille. Polka har været udnævnt som en afløser for
Senga Sengana, som den ligner både i udseende og smag, men Polka deler desværre
Senganas følsomhed for gråskimmel. Middeltidlig; største udbytte
Florence
Smager syrligt sød og har fin aroma og god smag. Kødet er
ret fast og gennemfarvet. Bærrene er meget store og mellemrøde til mørkerøde.
De er nogenlunde nemme at pille, men den grønne stilkende kan sidde godt fast.
En bærstørrelse på ca. 40 g er ikke usædvanlig, så det går hurtigt med at
plukke en bakke! Florence modner fra begyndelsen af juli og er nem at finde i
butikker og i selvpluk. Den er meget robust mod sygdomme og er velegnet i haven
og til økologisk dyrkning.
Pandora
Har en virkelig god, aromatisk smag. En god balance mellem
sukker og syre og en klassisk god jordbærsmag. Sorten har middelfast,
gennemfarvet kød. Bærrene er skinnende mørkerøde og middelstore med lidt følsom
hud. Pandora modner i den allersidste del af sæsonen, ofte fra midt i juli. Den
er lidt svær at plukke, men ret nem at pille. Pandora er selvsteril og kræver
befrugtning af en anden sort, som blomstrer lige så sent som denne. Den sene
modning gør bærret til et oplagt valg for dem, der gerne vil have jordbær i
haven, når de er vendt hjem fra sommerferie.
Sen; næststørste udbytte
Malwina
Ny lovende sort, der modner meget sent i juli- august måned.
Den smager syrligsød til sødsyrlig og har en aromatisk, god klassisk
jordbærsmag med god balance mellem sødme og syre. Kødet er middelfast og
gennemfarvet. Nogle af bærrene har usædvanligt store, fligede bægerblade, som
er flotte, og det er oplagt at servere bærrene med det grønne siddende på.
Malwina vil kunne bestøve Pandora, og de to sorter vil være oplagte til
haveejere, der ønsker jordbær, når de er kommet hjem fra sommerferie.
Dania
Udseende: Bærrene er store og dybrøde. sen; middel udbytte
Smag: Bærrene har en mild smag.
Elsanta
Udseende: Jordbærrene er store og faste og har en god
holdbarhed. Farven er middelrød, skinnende og indvendig lys, orangerød, og det
er et flot pyntebær.
Smag: Smagen er mild, og en anelse syrlig. Den smager ikke
af så meget.
Oprindelse: Elsanta er en hollandsk sort fra 1980’erne.
Everest
Udseende: Jordbærrene er middelstore.
Smag: Smagen er frisk og sød.
Evie
Se Everest jordbær.
Florence
Udseende: Jordbærret er fast og gennemfarvet. Størrelsen er
medium til stor.
Smag: Smagen er sød, frisk og fyldig.
Ostara
Se everest jordbær. Remonterende
Skovjordbær
Udseende: Skovjordbær er små og giver et begrænset udbytte,
der oftest kommer fuglene til gode.
Oprindelse: Skovjordbær er vildtvoksende. Planterne kan også
bruges som bunddække mellem stauder i en blomsterhave.
Havejordbær (Fragaria x ananassa) og beslægtede kultivarer
er stauder med en tuedannende vækst. Havejordbær har deres oprindelse i Europa
i det tidlige 18. århundrede. Den dyrkes for frugternes skyld, jordbærrene.
Beskrivelse
Stænglerne er lysegrønne og svagt behårede, og de
grundstillede blade er langstilkede og trekoblede med ægformede til runde småblade.
Bladranden er groft tandet, og oversiden er græsgrøn, mens undersiden er
lysegrøn. Blomstringen sker i maj-juni, hvor planten danner særlige,
blomsterbærende stængler med endestillede stande af 5-tallige, hvide blomster.
"Jordbærret" er teknisk set en flerfoldsfrugt, der
danner en såkaldt "falsk frugt". Derfor spiser man egentlig den
opsvulmede blomsterbund. Frøene (de små "kerner") er stenfrugter,
hvor det kødede lag er reduceret, således at frugten botanisk set bliver en nød.
Rodnettet er trævlet og kraftigt. Planten danner fra og med
andet leveår lange, overjordiske udløbere, som bærer små, færdige
datterplanter. Disse planter slår rod, når de får jordkontakt.
Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,30 x 0,30 m (30 x 30
cm/år), heri ikke medregnet udløberplanter. Bemærk, at der er stor forskel på de
enkelte kultivarers vækstkraft og størrelse.
Oprindelse
Havejordbær opstod i Europa i det tidlige 18. århundrede,
som en tilfældig krydsning mellem to arter fra forskellige dele af Amerika. Fra
det østlige USA var det skarlagenjordbær (Fragaria virginiana), der var
karakteriseret ved en fin smag, mens chilejordbær (Fragaria chiloensis), der
vokser vildt langs hele Amerikas vestkyst, bidrog med en større størrelse på
bærret.
Anvendelse
Have-Jordbær dyrkes for frugternes skyld, og den er den mest
almindeligt dyrkede variant af jordbær på verdensplan.
Jordbær danner jordtræthed. Frugterne plages af gråskimmel,
bladene bliver efterhånden invaderet af bladnematoder, og rødderne kan få
"rødbenssyge".
Vil du se dejlige opskrifter med jordbær - så se HER
Kogebog.dk har de nemmeste madopskrifter, madplan og tøm
køleskabet og din egen "Min kogebog" til dine egne opskrifter