Logo

Aeschyn­anthus - Aeschynanthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aeschyn­anthus - Aeschynanthus  

Navnet Aeschynanthus kommer af de græske ord aischune = undseelse, skam, og anthos = blomst, og henty­der til blomsternes røde farver. Slæg­ten Aeschynanthus består af klatrende eller krybende stedsegrønne planter med modsatte, glatte blade og store stærktfarvede blomster i tætte halvskærmformede stande. Kronfligene er nærmest tolæbede.Der anvendes forskellige arter til henholdsvis potte- og ampelplanter.

 

Aeschynanthus lobbianus som ampelplante.

 

Aeschynanthus med rørformede blomster­bægre.

 

Som blomstrende potteplante anvendes oftest Aeschynanthus speciosus og Aeschynanthus pulcher. Aeschynanthus pulcher har læderagtige blade, der er ca. 6 cm lange, og skarlagenrøde blomster med gult svælg. Den blomstrer om sommeren.

 

Aeschynanthus speciosus.

 

Aeschynan­thus speciosus stammer fra Sydasien, hvor den lever som epifyt, dvs. at den ikke vokser direkte i jorden, men lever på træstammer, hvor rødderne suger næring fra de fugtige omgivelser. Bla­dene ligner Aeschynanthus pulcher's

blade, og blomsterne er orangerøde og besat med bløde hår. Blomstrer som­mer og efterår. Som blomstrende am­pelplante bruges Aeschynanthus lobbianus, og som grøn ampelplante bruges Aeschynanthus marmoratus. Aeschyn­anthus lobbianus kan have ranker, der er op til 60 cm lange. I spidsen af rankerne sidder skarlagenrøde blom­ster, der hver er omsluttet af et rørfor­met bæger. Blomstrer sommer og efterår. Aeschynanthus marmoratus har 10 cm lange, lancetformede blade, som på oversiden er lysegrønne med mØr­kegrøn tegning og som på undersiden er rødlige. De grønne blomster, der udspringer fra bladhjørnerne, er små og ubetydelige.

 

Pasning: Aeschynanthus kræver en fugtig atmosfære, som kan opnås ved, at man sprøjter planterne med vand, helst regnvand, der har stuetempera­tur. Om sommeren tilføres meget vand til potten og regelmæssigt gødning. Om vinteren tilføres mindre vand til potten, men planterne sprøjtes stadig. Desuden kræver Aeschynanthus meget lys, men ikke direkte sol. Temperatu­ren bør være mindst 18°C om vinteren, selvom planterne kan tåle 12-15°C, når de står relativt tørt.

 

Formering: Der kan stikkes fra januar til maj, og der kan anvendes både top- og ledstiklinger. Stikkejorden bør være en porøs, næringsrig tørveblanding, og temperaturen bør ligge på ca. 22°C. For at få blomster kræves en udtørringspe­riode 2 1/2-3 måneder efter stikningen, og tørkeperioden bør vare mindst 5 uger. Der bør i denne periode kun gives så lidt vand, at planterne ikke dør.

 

Sygdomme og skadedyr: Aeschynan­thus angribes sjældent af sygdomme, men angreb af spindemider (Tetrany­chidae) kan forekomme. Der forsøges sprøjtning med Lindan.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (13 stemmer)
Siden er blevet set 9.530 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her