Logo

Cinerarie - Senecio cruentus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Cinerarie - Senecio cruentus

Navnet Senecio er afledt af det latinske senectus, der betyder gammel og grå. Planterne er nemlig forsynet med en gråhvid behåring på undersiden af bla­dene, ligesom frøene er forsynet med en gråhvid fnok.

 

Arter: De cinerarier, der bruges som potteplanter, er krydsninger mellem Senecio cruentus og en række andre Senecio-arter, og de kaldes Senecio cruentus-hybrider. Der findes en lang række sorter af disse hybrider, både høje og lave typer med fyldte og enkel­te blomster. Farvenuancerne strækker sig fra hvid og cremefarvet til rosa, purpurrød, lilla og blå, mens gule, orange og orangerøde farver mangler. Man forsøger at fremskaffe sorter med små blade, tidlig blomstring og god form på blomsterskærmen.

 

Cinerarie fås i mange forskellige farver, dog ikke gule og orange, og den er en af vore mest farvestrålende forårsblomster til vin­dueskarmen.

 

Kultur: Cinerarie hører til de blom­ster, som foretrækker forholdsvis lav temperatur. For at få blomstring kræ­ves dyrkning i ca. 6 uger ved 10-15°C, og ved 15-18°C fås en god vegetativ tilvækst. En god pottejord består af halvt ler, halvt tørvestrøelse. Samtidig med vand gives næring. Der bør van­des så hyppigt, Ilt jorden ikke bliver tør mellem vandingerne.

 

Formering: Cinerarie-frø fås både i blandinger og i rene farver. Som såjord kan anvendes samme jordblanding som under kulturen. Ved såningen bør jorden være godt fugtig. Frøet, der er meget småt, må ikke dækkes af jorden, men det trykkes fast til jorden. Indtil kimplanterne kommer frem, dækkes såkassen med plastic, der forhindrer fordampning og udtørring. Spirings­temperaturen holdes på 12-15°C. Sygdomme og skadedyr: Hvis der ikke gives tilstrækkelig vand og bladene derved kommer til at hænge, bliver de let gule og må fjernes. Udover denne fysiogene sygdom kan cinerarie ram­mes af en række svampesygdomme, der allerede fra småplantestadiet kan ødelægge planterne. Det drejer sig om

rodhalsråd, hvor planterne rådner ved rodhalsen og vælter, samt bladpletsyge og meldug.

Disse svampesygdomme bekæmpes med anerkendte svampemidler. Af skadedyr må især nævnes bladlus og minerfluer , der bekæmpes med et an­erkendt insektmiddel. Plantens »popu­lære« navn luseplante fortæller lidt om, hvor kraftige angreb af bladlus den kan være udsat for i stuekultur. Planten anvendes kun som »sæson­plante« og kasseres efter afblom­stringen.

 

Tips: Cinerarie kræver masser af vand, ofte 2 gange om dagen og gerne i underskålen. Blomstrer i 6 uger, hvis den står køligt. Får tit bladlus, hvis den får træk og sol.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.578 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her