Navnet Stephanotis stammer fra de græske ord stephan os = en krone og otis = et øre, og det henviser utvivlsomt til den måde, blomsterne er samlet på i klynger. Den hører til Asclepiadaceae-familien og der findes ca. 15 arter af disse stedsegrønne klatreplanter, som kommer fra Madagaskar, Peru, Malaysia og Sydkina. Kun en af dem dyrkes indendørs i større omfang. Det er Stephanotis floribunda som kom fra Madagaskar i 1839.
Den er ikke blandt de letteste stueplanter, da den kræver meget lys.
Den klarer sig bedre i vinterhave eller drivhus. Der kommer den til sin ret, hvis den får lov at løbe langs et espalier, hvorfra dens duftende hvide blomsterklaser hænger graciøst ned. Men man kan også få glæde af at dyrke den i potte, opad et stativ eller en bøjle, anbragt i en vindueskarm med godt lys. Der vil den kunne blomstre tilfredsstillende.
Charmen er dens stærkt duftende voksagtige, hvide blomster, som sommerbrude bærer i deres brudebuketter. Uden blomster ser planten ret ordinær ud.
Se godt på bladene ved køb; de skal være sunde og grønne. Planten skal have 2-3 klynger af blomsterknopper, helst med et par blomster i udspring. Gå uden om dem, der har tabt nogle af knopperne.
Billede øverst: Duftranke, der klatrer rundt i en bøjle eller på pinde. På kort tid kan ranken blive meterlang.
Duftranke er en kraftigt duftende klatreplante, som klarer sig bedst i en vinterhave.
Blomsterne er voksagtige og sidder i klynger langs ranken.
STØRRELSE: Dyrkes den i potte, holdes den tæt og kompakt, ved at ranken føres op og ned langs et espalier, eller flere gange rundt om en bøjle. En enkelt ranke kan blive 6 m eller mere.
VÆKST: Skud kan strække sig ca. 60 cm i en vækstperiode.
BLOMSTRING: Den kan være i blomst hele sommeren, selvom hovedblomstringen falder i maj eller juni. Står den i potte, skal den stå i fred og ikke flyttes rundt. Det kan få knopperne til at falde af.
DUFT: Den vidunderligste, liljeagtige parfume.
LYS: Den skal have masser aflys, helst i et drivhus eller en vinterhave. Ellers må den anbringes i en vindueskarm, men skygges mod direkte middagssol om sommeren.
TEMPERATUR: Om sommeren er 15°C nødvendig, 18°C at foretrække. Om vinteren skal den stå noget køligere ved ca. 13°C. Den højeste sommertemperatur må være 24°C.
VAND: Vand 2·3 gange om ugen om sommeren og en gang ugentlig om vinteren. Brug om muligt kalkfrit, lunkent vand.
GØDNING: Forår og sommer, når planten er i vækst og blomstrer gives halv styrke flydende gødning hver 14. dag i vandingsvandet.
LUFTFUGTIGHED: De skal helst overbruses med kalkfrit, lunkent vand hver dag om sommeren. Pas på ikke at ramme blomsterne. Stil potten på våde sten for at øge luftfugtigheden.
RENGØRING: Den daglige douche skulle kunne holde bladene rene, men de kan tørres med en fugtig klud. Brug aldrig bladglans.
STUELUFT: Disse planter tåler hverken træk eller gasos, men vil gerne have luftfornyelse.
JORD: Pottejord nr. 2.
OMPOTNING: Mens de er unge, kan de behøve ompotning 2 gange om året. Efter de første 2 år pottes de om hvert forår. Bliver planten for stor og vanskelig at flytte, kan man nøjes med en topdressing.
BESKÆRING: Ledeskud, der bliver for ranglede eller mister blade, kan skæres tilbage - helst om foråret. Sideskud kan på samme årstid kortes ind til ca. 8 cm. Fjern også de svage skud.
FORMERING: Skudspidser fra sidste års sideskud kan om foråret stikkes i en formeringskasse eller under plasticpose ved ca. 20°C. Det varer normalt 6 uger, før de har dannet rødder.
LEVETID: Ved god pasning kan de holde i mange år.
SELSKABSPLANTER: Da de skal have en masse lys og er ret voldsomme klatreplanter, står de nok bedst alene.
LET / VANSKELIG: Nok ikke en plante for den helt uerfarne.
Opbinding til bøjle
1. Stik den ene ende af en smidig pind eller ståltrådsbøjle ned langs pottens ene side.
2. Bøjlens anden ende stikkes ned modsat.
3. Ranken vikles forsigtigt rundt om bøjlen, uden at bladene beskadiges.
4. Om nødvendigt bindes den fast til bøjlen forneden.
5. Rankerne vil fortsætte med at vokse rundt om bøjlen og kan cirkle flere gange rundt.
Skudspidsstiklinge
1. Om foråret tages stiklinge af foregående års skud. Tilbered en potte eller formeringskasse med drænlag og kompost af lige dele sand og spagnum.
2. Vælg materiale med mindst to sunde blade og endeknop. Skær af under andet bladpar. Stiklingen skal være 8-10 cm lang.
3 Skær stilken af lige under et blad
.
4. Fjern nederste bladpar.
5. Dyp snitfladen i rodsætnings-hormonpudder og ryst det overskydende af
6. Lav huller med en pind eller blyant i komposten langs pottens rand.
7. Sæt stiklingen med snitfladen i hullets bund og bladene fri af komposten.
8. Gennemvand og dæk med en plasticpose. Fjern posen 5 minutter hver dag og lad ikke komposten tørre ud. Stil den ved 21°C. 3 uger senere fjernes dækket, og når stiklingene er godt i vækst, pot· tes de om i normal kompost.
Ompotning
1. Ompot om foråret, hvis rødderne ses gennem drænhullet og planten ikke vokser. Gennemvand først og fjern bøjle eller pinde.
2. Klargør nummeret større potte med drænlag og et lag fugtig, kompost nr. 2.
3. Hold potten med den ene hånd og støt komposten med den anden. Bank potteranden, til klumpen løsner sig.
4. Uden at beskadige rødderne fjernes forsigtigt den gamle jord med en pind eller blyant.
5. Stil planten på komposten midt i den ny potte.
6. Fyld op med frisk kompost, så alle rødder dækkes. Pres godt sammen. Sæt bøjlen på plads igen. Lad planten stå skygget og uden vand et par dage, så rødderne gror ud i den friske kompost.
Hvad gik galt?
1. De nye blade bliver gullige. Klorose, der skyldes kalkholdigt vandingsvand. Vand en gang med en opløsning af jernsulfat, og derefter altid med kalkfrit vand.
2. Blomsterknopperne tørrer. For tørt. Vand oftere.
3. Blomsterknopperne falder af Enten er planten flyttet eller vendt.
Lad den stå i fred.
4. Bladene bliver gule. For mørkt. Stil den lysere.
Duftranke er modtagelig for insektangreb:
5. Brune skjoldformede insekter på ranker og blade. Skjoldlus.
6. Bladene bliver let gullige med spind på undersiden. Rødt spind.
7. Hvide, uldagtige pletter på ranke og blade. Uldlus.
Alt dette kan undgås, hvis man sprøjter en gang om måneden med malathion, Skjold- og mellus kan også fjernes enkeltvis med en vatpind dyppet i sprit.
Planten vil få bedre modstandskraft mod insektangreb, hvis den tilbringer vinteren ved 13°C.