Af duftranke findes kun en art, Stephanotis floribunda, der stammer fra Madagascar. Den er en stedsegrøn slyngplante med ovale, læderagtige, modsat siddende blade. Blomsterne er hvide, rørformede med krave og samlet i blomsterstande i bladhjørnerne. Blomsterne er stærkt duftende, hvilket har givet planten dens danske navn.
Duftrankes stærkt duftende blomster er samlet i blomsterstande i bladhjørnerne.
Kultur: Duftranke foretrækker meget lys og frisk luft, men tåler dog ikke direkte sol og træk. Temperaturen må om dagen helst ikke komme under 18°C og om natten ikke under 15°C. For at undgå, at bladene bliver tørre, kan man overbruse planten hyppigt, især i den lyse del af året, og i denne periode kræver planten også meget vand og hyppig tilførsel af næring. Om vinteren giver man ikke næring og vand. Som pottejord anvendes en porøs og næringsrig jordblanding (enhedsjord). Den naturlige blomstringsperiode for duftranke ligger i månederne juni-september, men ved særlig behandling kan planterne blomstre allerede fra april. Blomsterdannelsen fremmes ved lav temperatur, fx 13°C, mens blomsterudviklingen fremmes ved en højere temperatur, fx 20°C. Holdes planterne meget varmt, op til 28°C i 14 dage, vil de allerede dannede blomsterknopper vokse hurtigt. Ved gradvis sænkning af temperaturen til 18-20°C i løbet af yderligere 2-3 uger vil planten blomstre.
Duftrankes blomster anvendes ofte i brudebuketter.
Formering: Som stiklinger anvender man en-leddede stiklinger med fuldt udviklede blade. Hele ranker kan bruges til stiklinger med undtagelse af den bløde top. Man kan stikke i enhedsjord, blandet med sand; temperaturen bør være 22-23°C. Det bedste stikketidspunkt er januar-marts. Stikkejorden må hele tiden være godt fugtig. Stiklingerne slårrod i løbet af 2-3 uger.
Sygdomme og skadedyr: Hvis ældre blade bliver gulmarmorerede, kan det skyldes, at de har været udsat for stærk sol; og hvis bladene bliver helt gule, kan det skyldes, at jorden har været udtørret eller tværtimod for våd. Planten angribes især af bladlus, skjoldlus og mider, der bekæmpes med anerkendte midler; bekæmpelsen kan dog være vanskelig.