Logo

Kongevin - Cissus rhombifolia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kongevin - Cissus rhombifolia

Kongevin (Cissus rhombifolia) er en nem stueplante, også i halvmørke eller kølige rum. Kongevin er hjemmehørende i Sydafri­ka, hvor den er en stedsegrøn, klatren­de busk med tæt hårede skud og trekoblede blade, idet bladet er sam­mensat af tre småblade. Småbladene er rudeformede og blanke på oversi­den. Når planten bliver ældre, kan der udvikles små ubetydelige blomster, der ikke har nogen betydning for plantens dyrkningsmæssige værdi.

 

 

Sorterne 'Jubilee' og 'Ellen Dania' har større blade, men langsommere vækst end arten. Tidligere kaldte botanike­ren kongevin for Rhoicissus rhomboi­dea, men senere blev den overført til slægten Cissus. Den er således ikke nærbeslægtet med en anden klatrevin, Rhoicissus capensis (se denne artikel).

 

Pleje: Dyrkningssubstratet skal være porøst og bestå af f.eks. en standard­spagnumblanding. Kongevin er en af de »nemme« planter, idet den ikke stiller specielle krav til lys eller tempe­ratur. Om vinteren, når der ikke er ret meget lys, bør temperaturen ikke kom­me meget over 15°C og ikke under 10°C; om sommeren, når der er mere lys, må temperaturen gerne komme op på 25°C. Kongevin tåler ikke direkte sol; den bliver bleg og kedelig at se på, når den står i for stærkt lys. Det er nødvendigt at vande og gøde godt om sommeren, mens der om vinteren van­des mindre og slet ikke gødes. Man kan med fordel give planten hyppige overbrusninger. Kongevin vokser stærkt, og det kan derfor være nødven­digt at binde den op, f.eks. til tonkin­stokke. Uden opbinding kan den bru­ges som hængeplante (ampelplante).

 

Formering: Kongevin kan formeres hele året ved stiklinger, såvel topstik­linger (skudspidser) som ledstiklinger (stængelstykker med et par blade). Der kan stikkes 2-3 stiklinger i en 11 cm's potte. For at holde sluttet luft og dermed høj luftfugtighed dækkes stik­lingerne med plastic den første uges tid. Den bedste rodslagningstempera­tur er ca. 18°C. Under gode betingelser varer det ca. 14 dage, før stiklingerne har rod, og allerede efter et par måne­der kan planterne være blevet så lange, at de kan bindes op.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (17 stemmer)
Siden er blevet set 7.405 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1301516-09-2020 13:09:04 Majbritt Merstrand
Vil lige korrigere jer lidt. :) Den ene sort hedder Ellen Danica ikke Dania. Det er nemlig min bonus farmor som er ophavskvinden bag den skønne Cissus
160919-06-2013 16:37:10 Dorte
Hvor kan man købe den i København? Har været mi mange blomsterforretninger, og det bedste svar jeg har fået er, få en aflægger fra en eller anden ...

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her