Bladrandsyge kan forårsages af vandlidende jord, for kraftig fordampning, næringsmangel, saltskade samt blæst eller et samspil af disse faktorer. Hos ribs ses ofte bladrandsyge i form af tørre, visne bladrande; her er den tegn på manglende balance i forholdet mellem kvælstof og kalium. Sygdommen kan kureres ved tilførsel af svovlsur kali. Vej træer har ofte visne bladrande allerede tidligt på sommeren på grund af kloridskade. Kloriden stammer fra de store mængder kogsalt (natriumklorid), der anvendes til snesmeltning i vinterhalvåret. Da klorider er letopløselige, er det muligt at fjerne dem ved udvaskning med rigelige mængder vand.
I drivhus er det ikke ualmindeligt at se visne bladrande, eksempelvis på salat, når en længere gråvejrsperiode afløses af stærkt solskin; problemet afhjælpes generelt ved skygning. Mange stueplanter må beskyttes mod direkte sollys især om foråret for at undgå visne bladrande.
For megen gødning kan forårsage visne bladrande som her på blade af julestjerne.
Saltsvidning giver visne bladrande hos mange vejtræer, hvor der vintersaltes i glat føre. Her vises svedne bladrande hos vedbend, der er følsom over for megen kunstgødning.
Bladpletter og visne bladrande opstår ofte, hvor man bruger vejsalt om vinteren for at fjerne is og sne. Undgå salt og brug i stedet grus i glat føre.