Bladpletsyge kan skyldes angreb af svampe, bakterier og virus eller fysiologiske forhold som mangelsygdomme, temperaturskade og svidning.
Svampesygdomme som kartoffelskimmel, skurv på æble og vedbend-bladpletsyge ses ofte først som vanddrukne eller gulligt farvede zoner på bladene; senere brunfarves de, efterhånden som cellevævet dør. Sygdommen starter med, at en spore overføres, spirer og trænger ned i bladet, hvor celleindholdet udnyttes som næring, og senere trænger svampens trådformede stængler (hyfer) igen op til overfladen, hvor sporedannelsen finder sted.
Disse sygdomme spredes ofte hurtigt, da de kan danne nye sporer på mindre end en uge efter infektionen og derfor kan forårsage hele epidemier. De bekæmpes lettest ved forebyggelse, ved at bladoverfladen dækkes med et middel, der hindrer sporerne i at spire, fx kobber-, svovl- eller organiske beskyttelsesmidler. Sodplet ses som mørke pletter på bladene sidst på sommeren og forårsages af mørkfarvede svampehyfer, der lever af bladluseekskrementer på bladoverfladen.
Bakteriesygdomme spredes ofte ved vandsprøjt, hvor bakterierne vaskes ned i spalteåbningerne. Ligesom svampene udskiller de enzymer og optager næring fra de opløste celler, hvorved området misfarves og dræbes. Der trænger ofte bakterieholdigt slim ud fra såret, og herfra spredes bakterierne til nye dele af planten, fx agurkens pletbakteriose.
Virus ses som en gullig marmorering eller brunlige pletter på bladene, fx hindbærmosaiksyge.
Mangelsygdomme. Mellem bladenes nerver ses til tider kantede gule til brunfarvede pletter, der kan være forårsaget af mangel på fx næringsstoffet magnesium; pletter ses ofte på frugttræer. Overskud af kogsalt fra optøning af veje og gader i vintertiden giver ofte tidlig høstfarve og senere pletvis nedvisnen af løvet på vejtræer.
Kulde- og varmeskade kan ligeledes give brune, visne pletter på blade, ofte i forbindelse med vandmangel. Det kendes både fra stedsegrønne planter ved vintertid og skader på planter i drivhus og vindueskarm efter en varm sommerdag.
Svidning med træbeskyttelsesmidler, kunstgødning og ukrudtsmidler eller kogsalt fra optøning af veje i vintertiden forårsager ligeledes bladpletter eller visne bladrande.
Bladpletsyge på blade af vedbend.