En jordprofil er et lodret snit i jordbunden, normalt udtrykt i en skematisk tegning, der registrerer de enkelte jordarters lagtykkelse og dybde under overfladen. Det er meget almindeligt, at man med et stort bor foretager prøver i ofte mange m's dybde for at vurdere, om jordbunden er egnet som underlag for en planlagt bygning, en bro eller en vej, og for hver boring optegnes en profil.
Man får også via profilerne oplysninger om, hvorvidt der f.eks. findes vandstandsende lag eller lag, der vil give særlige kvaler under de normalt meget betydelige jordflytninger, som foregår i forbindelse med større bygge- og anlægsvirksomhed.
Et tydeligt billede af de naturligt forekommende lagdelinger kan man få ved at iagttage de store udgravninger til bygninger eller veje, eller i grusgrave, hvor lag af finere og grove re materialer veksler med dybden under overfladen. Også for plantedyrkning kan kendskab til jordprofiler udover viden om muldlagets tykkelse have betydning. De fleste planter udvikler således under gode forhold deres rodnet langt dybere ned end i selve muldlaget. Er der imidlertid et lag groft sand eller grus eller et tæt, vandstandsende lag ret nær overfladen, begrænses rodudviklingen, og planternes vandreserver bliver utilstrækkelige til, at de kan modstå tørkeperioder.
I så fald kan en afrømning af muldlaget, fulgt af en omhyggelig opblanding af de underliggende lag, så den naturlige lagdeling brydes, give en betydelig øget dyrkningsværdi. Når muldlaget lægges på igen, bør man også i dets
underste del tilstræbe nogen opblanding med underjorden for at undgå de skarpe skel mellem jordlagene. I praksis vil haveejeren altid få problemer med lagdelt jord og vandstandsende lag efter byggearbejder eller større opgravninger for kabler eller rørledninger.
Jordprofil af hedejord, hvor man tydeligt ser lagdelingen med aldannelse og sand af forskellig kornstørrelse.