Logo

Krydsnings­frodighed - Heterosis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hete'rosis

Hvis planter, som normalt er frem­medbestøvede, bestøves med eget støv, opstår der i løbet af en eller ret få generationer indavl, som resulterer i dårlig vækst og dårligt udbytte. Krydses to sådan degenererede linjer af samme sort, bliver resultatet en ophævelse af indavlens dårlige virknin­ger, kombineret med en vækst af af­kommet, som er kraftigere, og et ud­bytte, som langt kan overgå sortens normale udbytte. Denne frodighed kaldes krydsningsfrodighed eller heterosis.

Ved et nøje planlagt arbejde med indavl og krydsning er det lykkedes forædlere at skaffe frø, som giver plan­ter med ganske bestemte egenskaber. Inden for majs er udbyttet forøget meget stærkt, samtidig med at indhol­det af visse proteiner er blevet forøget væsentligt. Hos hvidkål har et af resul­taterne været, at hovedstørrelse, høst­tidspunkt og fasthed bliver helt ens for samme afgrøde, selv på store marker. Hos tomater har krydsningsfrodighe­den længe været årsag til de høje og gode udbytter.

Krydsningsfrodigheden udnyttes også inden for en række frø formerede prydplanter. Det frø, som er fremkom­met ved dette avlsarbejde, er mærket F1 og fås efterhånden af mange dyrke­de planter. P.gr. af det store avisarbej­de er dette frø dyrere end almindeligt avlet frø, men det er rigelig pengene værd. Tager man derimod frø af F1­mærkede planter, bliver man slemt skuffet over resultatet, for i 2. genera­tion bliver der meget stor forskel på afkommet.

Se også artiklen F1-hybrider.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.314 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her