Logo

Planter der er nemme at dyrke i krukker

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Planter der er nemme at dyrke i krukker

 

Blomster i krukker er både smukke og praktiske. Her får du forslag til blomster, som dit næste projekt i haven, på altanen eller på terrassen.

 

Havekrukker- og blomster

Krukker i haven er en god måde at opbevare sine blomster på – og så pynter de så fint. Der er næsten ingen grænser for, hvad du kan dyrke i krukker, så det er bare med at komme igang. Men først, skal du vælge den rigtige krukke.

 

Vælg den rigtige krukke

 

Frostsikre krukker

Der er et par ting du skal være specielt opmærksom på, når du skal vælge hvilke krukker du vil have i din have. Et godt råd er at gå efter frostsikre krukker. Mange planter kan ikke tåle vinterfrost, men hvis krukkerne alligevel skal stå ude, når der er frost, er det godt at være på den sikre side. Sørg for at købe krukker, der har frostgaranti fra leverandøren.

 

Smukke krukker

Vælg nogle krukker, du synes, er pæne at se på. Det er meningen, at krukkerne skal pynte lige så meget i haven som blomsterne i dem. Pas ligeledes på med at købe for billigere krukker. Prisen hænger ofte sammen med kvaliteten.

 

Planter der er nemme at dyrke i krukker 


Rigtig størrelse krukke

Vælg en krukke, der passer til den plante, du vil dyrke. Mange laver ofte den fejl at vælge en krukke, som er for lille til den blomst, der skal vokse i den. De fleste mindre planter og buske kan klare sig i en krukke med en diameter på 30 - 40 cm, men hvis du eksempelvis vil dyrke dværg-frugttræer, skal krukken have en diameter på 50 - 60 cm, så rodnettet kan få de bedste leveforhold. Husk også at krukkerne skal have et drænhul.

 

Lecasten i bunden af krukken

Sidst, men ikke mindst, skal du huske, at hvis dine planter står et tørt og varmt sted, kan det være en fordel at lægge lecasten i bunden af dine krukker, så planternes rødder får mulighed for selv at suge vand fra det lille vandreservoir, der vil danne sig i bunden når du vander planten.

 

Spring direkte ned til det du ønsker at læse om ved at trykke på navnet herunder – eller læs det hele fra start til slut

 

Marguerit

Blåbærbuske

Sukkulenter og Husløg

Fuchsia

Næbyucca

Japansk Azalea (Rodondendron)

Lavendel

Buksbom

Citronverbena

Lantana / Ildkrone

 

Planter der er nemme at dyrke i krukker 

Marguerit

Marguerit (Leucanthemum) stammer fra en slægt med lidt over 40 forskellige sorter, der primært er udbredt i Sibirien og Europa. Margueritten har hvide aflange blomsterblade og en gul rørkrone.

En af marguerit-sorterne kaldes Hvid Okseøje, og det er den blomst, man hyppigst ser rundt omkring i Danmark på agerjord, i vejkanter og på enge. Det er uofficielt Danmarks nationalblomst og er også symbolet for Dronningens Margueritrute rundt omkring i Danmark.

 

Margueritten er en formidabel krukkeblomst, og den er meget populær i de danske haver. Den er nem at dyrke, og blomstrer fra den bliver siddende, til frosten banker på døren. Hvis du opbevarer dine krukker med margueritter frostfrit, kan du sagtens få glæde af blomsterne igen året efter.

Udplantningen skal ske i maj, og straks herefter kan du nyde de smukke hvide og gule blomster. Husk, at dine krukker med margueritter ikke må tørre ud, derfor kræver de jævnligt vanding.

For at fremme blomstringen skal du huske at nippe de visne blomsterhoveder af.

Gå til toppen

 

Planter der er nemme at dyrke i krukker 

Blåbærbuske

Blåbærbuske (Vaccinium myrtillus) trives udmærket i krukker og kan sagtens anbefales hertil. Buskene trives bedst på en solrig placering, og dette giver den bedste frugtsætning, men blåbærplanter kan også sagtens klare sig i halvskygge. Der findes både hårdføre og frostfølsomme sorter, men de fleste af de sorter, der forhandles i Danmark, kan godt klare sig gennem den danske vinter.

 

Blåbærbuske trives bedst alene, og bryder sig ikke om at dele jordens næring med andre planter. Derfor er det oplagt at plante blåbærbuske i krukker. Hvis du alligevel planter buskene i et bed, bør du ikke plante bunddække tæt på busken, men derimod lægge et lag barkflis omkring, der også bidrager til at holde jorden fugtig. Dette kan med fordel også gøres i krukken.

Plant dine buske ud i starten af april måned, og forvent blomstring kort efter. Husk, at blåbærbuske er surbundsplanter. Derfor kræver de en jordbund med en lav pH-værdi. Brug derfor en grov spagnum i krukken, hvor den skal plantes.

 

Du behøver ikke beskære dine blåbærbuske, men hvis du gør det, fremmer det frugtsætningen. En god tommelfingerregel til beskæring er, at alle de grene, som ikke vokser opad, skal fjernes. Derudover anbefales det, at buskens ældre grene skæres helt ned ca. hvert 5. år for optimal frugtsætning.

 

Et ekstra tip er, at selvom blåbærbuskene er selvbestøvende, opnår du den bedste frugtsætning, hvis du planter flere forskellige sorter sammen. På den måde kan de gensidigt bestøve hinanden.  

Gå til toppen

 

Planter der er nemme at dyrke i krukker 

Husløg

Hvis du gerne vil have nogle krukker med planter, der er rigtig nemme at passe, skal du vælge sukkulenter. Du kan matche forskellige nuancer af husløg (Sempervivum), som giver et farvespil i grønne og rødlige nuancer.

 

Sukkulenter er nemme at holde og tåler udtørring. Blandt andet derfor er husløg en god plante til krukker. Husløg trives godt, hvis der er blandet lidt sand i den jord, de er plantet i.

Husløg er en staude, og har enkelte sukkulente blade, der er tykke med vandholdige celler. Bladene er rosetstillede og blev oprindeligt indført i Danmark med det formål at blive plantet på stråtage for at forhindre brande.

 

I krukker trives husløg ganske fint, og de vil stå flot i meget lang tid. Rodnettet er kraftigt og dybdegående, og planten formeres let ved at genplante afbrækkede rosetter fra planten. Efter afblomstringen dør bladrosetten, men de nye små side-rosetter vil blomstre året efter.  

Gå til toppen

 

Planter der er nemme at dyrke i krukker 

Fuchsia

Fuchsia (Fuchsia) er blevet en utrolig populær terrasseplante i Danmark. Det er en nem busk og trives godt i krukker, hvor den vil blomstre hele sommeren igennem. Planten trives bedst i solen, men mange sorter klarer sig bedst med halvskygge et par timer om dagen.

 

Blomsterne er utroligt smukke og minder allermest om noget fra et eventyr. Flotte farver og kurver smyger sig om hinanden i en flot blomsterkrone, der både har flotte lige og krumme kronblade. 

Din fuchsia skal vandes og gødes jævnligt, og må ikke tørre ud mellem vandingerne. Planten er også frostfølsom og skal overvintre et frostfrit sted. Den skal helst tages inden døre og beskyttes mod ekstrem kulde, hvis du vil have den til at blomstre år efter år.

 

Fuchsia skal plantes mellem marts og august. Den blomstrer fra april - maj. og blomstringen fortsætter langt ud på sæsonen. Det er muligt at opstamme din fuchsia, så den med tiden bliver til en træagtig halvstor busk. Planten fås i utroligt mange forskellige afskygninger og farver, og der findes også et hav af forskellige sorter. Nogle af disse sorter kan overvintre i haven med en let tildækning.  

Gå til toppen

 

Planter der er nemme at dyrke i krukker 

Næbyucca

Denne eksotiske trælignende krukkeplante (Yucca rostrata) er nem at holde i krukker, og den vil tilføre et lidt alternativt look til den ellers meget typiske danske have. Næb-yucca planten stammer oprindeligt fra Mexico og Texas, men du kan sagtens købe den i Danmark.

 

Næbyucca skal vandes jævnligt i sommermånederne, hvor du også med fordel kan gøde den med flydende gødning. Yucca planten blomstrer allerede i januar - februar efter milde vintre, og den er stedsegrøn med et sølvfarvet løv. Blomsterne er hvide/cremefarvet. 

 

Yucca planten kan sagtens stå ude året rundt, men i kolde vintre anbefales det, at du beskytter din yucca og holder den til den tørre side. Du kan med fordel stille krukken i læ og på den måde beskytte den fra vinterens vejr.

Gå til toppen

 

Planter der er nemme at dyrke i krukker 

Japansk Azalea

Japansk azalea (Rhododendron japonicum) kaldes også japansk rhododendron eller stedsegrøn azalea. Det er en rhododendron sort, der stammer fra Japan, og som er fuldt eller delvist stedsegrøn (det betyder, at den kun taber bladende delvist). Japansk azalea er kendetegnet ved dens kompakte vækst, hvilket gør den perfekt til havekrukker eller som forgrundsbeplantning i dine rhododendronbede.

 

Busken bliver typisk kun mellem en til to meter høj og bred med mange små og farverige blomster. Blomsterne sidder enkeltvis for enden af buskens mange tynde grene. Du kan både plante dine japanske azalea i april-maj og i august-september. Alt efter hvilken sort du har valgt, vil blomstringen ske i maj/juni/juli.

 

Det, der er anderledes ved netop denne sort af rhodondendron, er, at blomsterne ikke er store og fyldige, men til gengæld er der rigtig mange af dem. De fås i mange forskellige farver lige fra pink, rosa, hvid og i de orange nuancer, der kendetegner azalea familien.

 

Husk at rhodondendron er en surbundsplante, og derfor skal jorden i krukken have en lav pH-værdi. Når disse forhold bliver efterlevet, kan den japanske azalea sagtens stå ude hele året rundt, og den er derfor meget velegnet som en krukkeblomst. Du kan købe denne type rhododendron hos de fleste planteskoler.

Gå til toppen

 

Planter der er nemme at dyrke i krukker 

Lavendel

Lavendel (Lavandula angustifolia) er en smuk plante at holde i krukker, og den får sjældent sygdomme. Dog er det nødvendigt, at du passer på dine lavendler om vinteren, da de, hvis de er plantet i krukker, nemt kan få frostskader. Derfor kan du ikke lade dine krukker stå ude hele året rundt, lavendler i krukker skal helst overvintre frostfrit.

 

Hvis dine lavendler alligevel får frostskader, må du først klippe stænglerne ned til april, da en hård nattefrost kan ødelægge planten endnu mere. Brug gødningsvanding og vand kun moderat, da lavendel foretrækker tørre omgivelser.

 

Du kan dog følge reglen, der siger, at lavendler skal vandes regelmæssigt de første tre måneder, efter de er blevet plantet. Efter de 3 måneder behøver du ikke tænke på at vande dem, da de nok skal få det vand, de har brug for, fra naturens side.

 

Du skal plante dine lavendler i april, så vil de blomstre smukt i juli - august - september. Lavendler dufter dejligt og er smukke at se på. De bliver ofte brugt i sammenhæng med roser, da det siges, at lavendler er gode til at holde bladlus væk fra roser. Du kan dog ikke plante lavendler i den samme tunge og våde lerjord som roser trives bedst i. Her er krukkerne smarte.

 

Der findes både lavendler, der er hårdføre og nogle, der er frostfølsomme. Den almindelige lavendel (Lavandula angustifolia) er fuldt vinterhårdfør i Danmark, og det er kun ved meget hård og længerevarende frost, at den har brug for tildække.

 

Sommerfuglelavendel (Lavandula stoechas) er en anden art af lavendel, der er frostfølsom og derfor har brug for at overvintre frostfrit. Derfor egner denne type lavendel sig perfekt til krukker, der kan stilles køligt, men frostfrit om vinteren.

Gå til toppen

 

Planter der er nemme at dyrke i krukker 

Buksbom

En anden plante, der er utroligt nem at holde i krukker, er buksbom (Buxus sempervirens). Planten kan klare det meste og passer gerne sig selv. Du kan næsten gøre med en buksbom, som du ønsker. Du kan eksempelvis klippe den i alle mulige faconer.

 

Du kan plante buksbom i krukker hele året rundt, og den vil holde sig grøn hele året. Når du skal beskære busken, er det dog klogest at gøre dette om foråret (marts - juni), da det er her, busken danner nye skud, og derfor vil den hurtigere vil komme sig oven på en beskæring, end hvis du beskærer den andre tidspunkter på året.

 

Når buksbom står i krukker, har planten brug for at få tilført gødning og væske. Buksbom må ikke tørre ud, og derfor skal du i de varme og tørre måneder vande planten ca. en gang ugentligt.

Du kan bruge en smule kunstgødning i april, juni og august for at fremme buskens glans og vækst, da buksbom i krukker ikke på samme måde som fritlevende buksom, kan finde næring i jorden den vokser i. Hvis din buksbom får gule blade, tyder det på jernmangel, og derfor gør du klogt i at gøde din busk.

 

Hvis du oplever meget hård frost der, hvor du bor, kan det være nødvendigt at passe på buksbommen. Den kan klare rigtig meget, men hvis der er tale om en meget hård vinter med hård frost, bør du overveje at tildække eller sætte planten i læ for frosten.

Gå til toppen

 

Planter der er nemme at dyrke i krukker 

Citronverbena

Citronverbena, (Aloysia citrodora) også kaldet citronaloysia eller citronjernurt, er foruden at være en utrolig dekorativ plante, også kendt for sine velsmagende blade. Planten dufter vidunderligt af citron og bladene kan spises og bruges ofte i dessert sammenhænge og salater.

 

Citronverbena kan blive rigtig høj og gror ekstremt meget under de rette forhold. Planten er meget let at holde og kræver ikke det helt store opsyn, udover nipning af de visne blomsterhoveder og gødningsvande hver dag. Blomsterne er små og hvide og dufter meget stærkt.

 

Når det kommer til at plante din citronverbena siges det, at du kan plante den efter Grundlovsdag (d. 5. juni). Planten kan ikke tåle frost og skal derfor overvintre et frostfrit sted. Når du stiller din krukke med citronverbena indenfor om vinteren, taber den bladene, og den skyder først nye blade igen et par uger, efter den bliver sat ud næste forår.  

 

Citronverbena tåler en hård beskæring, og dette kan nogle gange være at foretrække, hvis du ønsker at holde planten i skak.

Gå til toppen

 

Planter der er nemme at dyrke i krukker 

Ildkrone

Ildkrone (Lantana) er en slægt med knap tyve forskellige sorter. I Danmark kender vi bedst til den almindelige ildkrone (Lantana camara), som er en vintergrøn busk med en opret vækst. Hele planten er giftig. Planten trives utroligt godt i krukker – det kan næsten ikke gøres forkert.

Den almindelige ildkrone trives bedst på en lys og åben vokseplads og i veldrænet, gruset jord. Planten har ikke brug for meget gødning. Planten har farvestrålende røde og gule blomster. Husk at nippe de visne blomsterhoveder af for at fremme blomstringen.

 

I Danmark betragtes planten som en udplantningsplante, der sjældent kan overleve fritvoksende i haven i mere end ét år; ildkronen kan nemlig ikke tåle frost. Derfor dyrkes den oftest som udplantningsplante eller i krukker.

 

Den ideelle temperatur for ildkronen er mellem 12-15 grader, men hvis man sørger for at temperaturen holder sig over frysepunktet og vander netop tilpas, så jorden ikke tørrer ud, kan planten sagtens overvintre. Den smukke buskagtige plante har et ry for at dufte helt vidunderligt og være meget nem at passe.  

Gå til toppen

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 6.038 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her