En pyramide er i planteverdenen en busk eller et mindre træ, der kunstigt er formgivet som en pyramide. Formen fremkommer således ikke ved en normal udvikling af plantens naturlige udseende, men skyldes udelukkende klipning samt op- og indbinding af plantens hoved- og sidegrene.
For at opnå en harmonisk og regelmæssig plantepyramide er det nødvendigt allerede fra plantens tidligste leveår at udvælge, beskære og opbinde de velegnede grene. Hovedgrenene, der helst skal sidde i regelmæssige etager rundt om stammen, skal have en lodret afstand indbyrdes på 60 cm; fra disse hovedgrene udvælges lodrette sidegrene, der under formgivningen afklippes over ca. 10 blade. I løbet af nogle vækstår vil plantens form blive pyramidelignende , og den fortsatte vedligeholdelse kan derefter hovedsagelig bestå i en enkelt sommerbeskæring; dog må der tages højde for vintermånedernes tyngende snemængder. idet pyramidens grene må indbindes til hovedstammen for at undgå skader fra snetryk. Om foråret fjernes denne indbinding på ny.
Imidlertid er ikke alle plantearter lige velegnede til en sådan formgivning. Tidligere anvendtes pyramideformen ofte i frugtavlen. især ved dyrkning af finere pæresorter; men pyramidebeskæring anses nu for forældet. Blandt prydplanterne ses ofte stedsegrønne plantepyramider af buksbom (Buxus sempervirens) og taks (Taxus baccata); men andre moderat voksende plantearter lader sig forme med held. Hurtigtvoksende arter kræver langt mere vedligeholdelse og har større mulighed for at bryde ud af den påtvungne form og søge hen mod deres naturlige form. Se også artiklen Formklipning.