Logo

Salte

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Salte

Et salt er en kemisk forbindelse mel­lem en syre og en base. I vand disso­cieres (skilles) saltmolekylet i to elek­trisk ladede dele, som kaldes ioner (græsk ion = vandrer), dvs. en positivt ladet metalrest og en negativt ladet syrerest. Planterødderne optager al næring i form af ioner, som findes i jorden eller tilføres som kunstgødning (gødningssalte). Næringsstofferne i na­turgødning som staldgødning, benmel osv. skal af jordens mikro-organismer omdannes til ioner, før de kan optages af planterødderne. Men planterne kan også optage skadelige ioner, f. eks. kogsalt (natriumklorid) i form af vej­salt (se artiklen Saltskader).

I naturen findes salte overalt i jord­skorpen; selv de hårde bjergarter be­står overvejende af salte. Salte af inter­esse for plantedyrkningen er især fos­forsyrens salte (fosfater), kulsyrens salte (karbonater), salpetersyrens salte (nitrater), saltsyrens salte (klorider og klorater) og svovlsyrens salte (sulfa­ter).

Se også artiklerne Kunstgødning og om de enkelte gødningssalte.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (12 stemmer)
Siden er blevet set 3.689 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her