Et salt er en kemisk forbindelse mellem en syre og en base. I vand dissocieres (skilles) saltmolekylet i to elektrisk ladede dele, som kaldes ioner (græsk ion = vandrer), dvs. en positivt ladet metalrest og en negativt ladet syrerest. Planterødderne optager al næring i form af ioner, som findes i jorden eller tilføres som kunstgødning (gødningssalte). Næringsstofferne i naturgødning som staldgødning, benmel osv. skal af jordens mikro-organismer omdannes til ioner, før de kan optages af planterødderne. Men planterne kan også optage skadelige ioner, f. eks. kogsalt (natriumklorid) i form af vejsalt (se artiklen Saltskader).
I naturen findes salte overalt i jordskorpen; selv de hårde bjergarter består overvejende af salte. Salte af interesse for plantedyrkningen er især fosforsyrens salte (fosfater), kulsyrens salte (karbonater), salpetersyrens salte (nitrater), saltsyrens salte (klorider og klorater) og svovlsyrens salte (sulfater).
Se også artiklerne Kunstgødning og om de enkelte gødningssalte.