Logo

Skyggeplanter 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skyggeplanter 2

De fleste skyggeplanter klæder hinanden. I baggrunden ses stedsegrønne rododendron. Foran dem forskellige sorter af løvfældende rododendron, populært kaldt azalea, og forrest kurvebregner på en bund af vinter­grøn.

Alle planter kræver en vis mængde lys (sollys) for at kunne trives. Uden lys går optagelsen af kultveilte i stå, og planternes stofproduktion indstilles, hvis de ikke på anden måde kan skaffe sig kulhydrater og andre næringsstof­fer. I konkurrencen med andre planter er der i naturen opstået planter, der kræver fuld sol for at kunne trives og for at kunne sætte blomster og frugt. Andre kan klare sig i halvskygge; men stofproduktion, blomstring og frugt­sætning nedsættes i så fald ofte betyde­ligt. Endelig er der en lang række planter, der trives godt i skyggen af andre planter. Disse skyggeplanter vil til gengæld ikke udvikle sig særlig godt, hvis de udsættes for fuld solbestråling i vækstperioden. Alle former for skyg­geplanter har stor interesse for gartne­re og haveejere. l de kunstige miljøer i vore haver er der ofte megen skygge, enten hele dagen eller en del af dagen. Skyggegiverne kan være huse, mure, hegn eller andre planter - noget, man må tage hensyn til ved havens planlæg­ning. Solsikker, lavendler og haveroser trives elendigt på nordsiden af huset eller under kraftige, skyggegivende træer som elm, bøg og kastanje. Her må man derfor vælge planter; som også i naturen er tilpasset til ringe lysmæng­der. Skyggeplanter findes inden for næsten alle grupper af haveplanter som træer og buske, klatreplanter og stauder, men kun undtagelsesvis blandt enårige sommerblomster. Vækstkrav: Da skyggeplanter oftest findes vildtvoksende i skovbunden, bør jorden være næringsrig og humus­rig. Det kan man opnå ved iblanding af tørvemel, rådnende blade og kompost­jord i havejorden.

Jorden skal være jævnt fugtig, og der må vandes i tørre perioder. Mange skovbundsplanter tåler ikke blæst og træk, og de må skærmes mod de frem­herskende vinde. Ved udtyndinger kan man risikere, at der kommer mere sol og lys til planterne, end de har været vant til, og så kan der opstå svidninger af bark, blade og frugter. I sådanne tilfælde bør de skærmes med granris, hessian eller skyggetremmer.

 

 

To gode skyggeplanter: øverst den store vintergrøn (Vinca major), nederst den hvid­randede funkia (Hosta crispula).

 

Udvalg af skyggeplanter: I Planteskemaer er opført de bedst egnede skyggeplanter til mindre haver; men der er ikke noget i vejen for, at en stor del af dem kan plantes og trives på lysere steder i haven. Nogle af planterne er samtidig sol- og skyggeplanter. Det er velkendt, at skovranke og de øvrige klematis kun vokser godt, når deres rødder og rod­hals (overgangen mellem rod og stæn­gel) er i fuld skygge, mens resten af planten klatrer op i sollyset for at sætte blade, blomster og frugt. Nogle skyg­geplanter kan også trives i et solrigt bed, blot jorden til stadighed holdes godt fugtig, ligesom mange sumpplan­ter kan trives i en lidt mere tør jord, blot der er en del skygge. Endelig findes der en række lyskrævende plan­ter, der hører hjemme og trives i skovbunden, men når at gennemgå hele deres overjordiske udvikling, før skovtræernes løv ud på foråret udeluk­ker det meste sollys. Det gælder f.eks. den populære hvide anemone og i mindre grad andre forårsblomstrende skovbundsplanter som martsviol og lærkespore.

Se også artiklerne Bunddække, Bund­dækkeplanter og Skovbund.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (44 stemmer)
Siden er blevet set 23.547 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her