Ved vekseldrift i køkkenhaven skifter man afgrøder i de enkelte bede fra år til år. Så undgår man jordtræthed og får bekæmpet mange plantesygdomme.
Vekseldrift eller sædskifte er i havebrug og landbrug at skifte mellem afgrøderne på et areal, så at samme kulturplante ikke dyrkes samme sted flere år i træk; herved opnår man, at næringsindhold et eller gødskningen på jordstykket udnyttes fuldt ud. Angreb af svampesygdomme og skadedyr kan nedsættes, hvis afgrøderne flyttes væk fra smittet jord, og endelig kan man undgå den såkaldte jordtræthed, der opstår ved skæv gødningstilførsel, manglende balance mellem jordens mikroorganismer samt udskillelse af visse kemiske stoffer fra planternes rodsystem.
Fireårsbrug kan anvendes i køkkenhave ved at opdele arealet i 4 afdelinger:
1. afsnit gødes kraftigt med stald- og/ eller kunstgødning. Her dyrkes næringskrævende kulturer som agurk, selleri og porrer. Det følgende år dyrker man på dette areal rodurter som rødbeder og gulerødder; tredje år dyrkes kål og kartofler, og fjerde år sår man ærter og bønner. På denne måde vandrer kulturerne hen over hele køkkenhavens areal i løbet af en periode på 4 år.
Treårsbrug kan være nemmere at tilrettelægge. Første år dyrkes løg i den ene tredjedel af køkkenhaven, andet år ærter og bønner og tredje år kål og rodfrugter.
Toårsbrug tilrettelægges således, at de grådige kulturer som agurk, selleri, porrer og kål samles i den ene, nygødede halvdel af haven, mens de øvrige afgrøder dyrkes i den mindre kraftigt gødede del.
Køkkenhaven kan dog også inddeles efter de krav, som planterne har til et bestemt reaktionstal med løg, porrer og salat på en kalket, basisk jord, kartofler og øvrige køkkenurter på en mere surt reagerende jord. Det er især vigtigt, at jordbær og kartofler flyttes fra år til år for at undgå angreb af henholdsvis jordbærmider, kartoffelskimmel og kartoffelbrok. Ved at skifte med dyrkning af bælgplanter som ærter og bønner opnår man en »gratis« gødskning med kvælstof fra de pågældende planters kvælstofbakterier på rødderne.
Se også artiklen Jordtræthed.