Logo

- Podning af kaktus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Podning af kaktus, og i mindre omfang nogle af sukkulenterne, er en meget anvendelig teknik til flere specifikke formål.

 

Anvendelse

Podning kan bruges til følgende formål: Til at dyrke vanskelige eller svage arter ved at anbringe dem på en livskraftig rod­stok; til at holde kamfor­mede planter fri af jorden for at undgå råd; til at tvinge nogle arter til hur­tig dannelse af aflæggere, som derefter enten kan podes igen eller slå rødder for sig selv som stiklinger. Podning er også den ene­ste måde at holde sær­prægede genetiske afvigel­ser i live, f.eks. de planter, som helt mangler klorofyl.

 

Plantefamilier, der kan podes

Det er vigtigt at huske, at teknikken kun virker med familier, der hører til de tokimbladede planter, dvs. dem, hvor kimplanterne har to blade.

Plantefamilier. som hører til de enkimbladede, f.eks. Asphodelaceae eller Agavaceae, mangler de indre strukturer, som gør det muligt at pode med held. Podninger er meget almindeligt brugt hos de egentlige kaktus og ind­imellem hos vortemælk-, portulak-, svalerod- og singrønfamilierne.

 

Ting, man skal lægge mærke til

Podninger mellem nært beslægtede planter lykkes bedre, og jo nærmere slægtskabet er, jo bedre går det. Planter fra forskel­lige familier kan sjældent podes på hinanden.

Podninger fungerer bedst, når både grund­stammen (den rodfæstede del) og podekvisten (den øverste del) er i aktiv vækst, som regel forår eller sommer. Grundstam­me og podekvist bør være af nogenlunde samme diameter og lige saft­spændte.

 

Grundstammer

Mange forskellige arter kan bruges som grund­stammer, men slægten Trichocereus er nok den mest anvendte.

  

- Podning af kaktus 

 

  

 

     

 

     

 

     

 

    

 

   

 

Diagrammet viser de mange for­skellige podemeto­der, der fin­des, og de mange for­skellige måder, hvor­på man kan forbinde podekvisten til grund­stammen.

Hvis man bruger Echi­nopsis, bør det ikke være en art, som laver alt for mange aflæggere.

En række kommercielle podninger sker på trerib­bede Hylocereus. Denne grund stamme er meget livskraftig, men dens krav til høje vintertemperaturer giver ofte problemer i amatørers drivhuse.

En anden grundstamme med stort set de samme problemer, men ikke helt så krævende, er Myrtillo­cactus geometrizans. Den kan kendes på sin let blå­grønne, sekskantede stæn­gel.

Specialister i at pode små frøplanter anbefaler ofte Pereskiopsis, som nog­le gange kan forvandle små frøplanter til blom­strende planter på få må­neder.

Meget livskraftige figen­kaktus kan nogle gange være den bedste grund­stamme til podning af planter fra Opuntia-slæg­ten.

For nylig er der også blevet udført interessante eksperimenter med Echi­nocereus triglochidiatus som grundstamme for vanskeli­ge kuldetolerante planter såsom nogle pediocactus.

Til ordensstjerner er en af de større, stærkt voksen­de Stopelia almindeligt brugt. Et alternativer rod­knolde af Ceropegiea woodi.

Til arter af vortemælk er ingens eller E. canarien­sis favoritter.

 

Metoder og værktøj

En god ren, skarp kniv er et essentielt værktøj.

Skær toppen af rodstok­ken og ret kanterne til, så overfladen ikke bliver kon­kav, når den tørrer. Skær podekvisten til i bunden og pres de to skæreflader sammen. Det er vigtigt, at karrørene i grundstamme og podekvist støder sam­men, da de skal vokse sammen, for at strømmen af vand og næring kan føres op til podekvisten fra grundstammen.

Brug så en eller anden metode til at fastholde dette pres i en periode på nogle få uger, mens væve­ne forenes. Den mest al­mindelige metode er at anbringe to elastikker rundt om potten og hen over podningen i rette vinkler på hinanden. Der er blevet udviklet mange andre smarte ideer med vægte og bøjler. Man må eksperimentere lidt for at finde den bedste og mest praktiske metode.

Når podningen er lavet, anbringes planten på et varmt sted uden direkte solskin og helst i en ikke alt for tør atmosfære. Det tager som regel et par uger, før forbindelsen er tilstrækkelig sikker til, at man kan fjerne det pres, man har lagt på.

For nogle plantetyper kan man med fordel bruge andre udgaver af denne fladpodningsteknik, så­som at skære en V-formet kile ud. Nogle af de muli­ge arrangementer er illu­streret i diagrammet.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (20 stemmer)
Siden er blevet set 9.666 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1294925-05-2020 17:24:34 Kenny
Hej Winnie, Nu er jeg nysgerrig. Overlevede kaktussen?
340708-06-2012 00:29:22 winnie
hjælp. min søns gl mand rådder, den er ca en meter høj, og er bleven blød i toppen, og taber hår. rødden virker ok, kan vi redde den, har ikke selv forstand på kartus, det er en av fra min mormor, og den haar stået sammen sted i 2 år og fået sammen mænge vand, men er lidt bange for at en af hans venner har overvandet den, kan vi redde den, måske ved at dele den, og hvem kan hjælpe os.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her