De store hvide blomster på Gymnocalycium denudatum.
Disse kaktus stammer fra Sydamerika, hvor de vokser i et stort område, der dækker Argentina, Paraguay, Uruguay og de tilgrænsende områder i Bolivia. De er meget nemme at dyrke og få til at blomstre, eftersom de kan tåle en lang række forskellige vækstbetingelser. Slægten kan genkendes på blomsterknoppernes skællede udseende.
Gymnocalycium bruchii findes i en lang række former, men er karakteriseret af ret små hoveder, som forgrener sig til ret store klynger. Selv meget små planter kan have blegt lyserøde til hvide blomster.
Gymnocalycium baldianum er meget almindelig og populær. Den blomstrer meget nemt med røde til violette blomster. Den danner også aflæggere, men ikke så tit som Gymnocalycium bruchii.
Gymnocalycium andreae ligner den, men har klart gule blomster.
Gymnocalycium quehlianum er en lille smule langsommere i væksten og forbliver som regel ugrenet. Denne art har sølvhvide blomster.
Der er også nogle ret store arter i slægten, såsom Gymnocalycium saglionis. Denne art kan blive til imponerende eksemplarer, der er op til 45 cm i diameter. Ulempen er, at den skal være en smule større, omkring 10 cm i diameter, før den begynder at blomstre.
På trods af sit navn er Gymnocalycium multiflorum ikke så rigtblomstrende som nogle af arterne, men blomsterne er større end gennemsnittet for slægten.
Gymnocalycium mihanovichii blomstrer, når den er ret lille, men den er temmelig vanskelig at dyrke.
Gymnocalycium mihanovichii er måske en smule sværere at dyrke end nogle af de andre arter, da den foretrækker lidt varmere betingelser, men den kan også blomstre, når den er ret lille. Der findes en lang række forskellige former af denne art, hvoraf nogle har smukke violette stængler. Denne art er også ophav til en af kaktusverdenens mærkværdigheder. Når man dyrker kaktus fra frø, dukker der af og til muterede planter op, som mangler klorofyl. Normalt vil de dø, eftersom de ikke kan fotosyntetisere og danne energi. I Japan blev nogle af disse frøplanter imidlertid podet på en grøn grundstamme og overlevede. Eftersom de stadig har det røde pigment, der viser sig som violet i de normale planter, er disse former klart røde. De er blevet formeret i vid udstrækning og bliver nogle gange solgt under navnet »jordbærkaktus«. De skal altid dyrkes podede. For at få den optimale vækst skal man endda helst genpode med regelmæssige mellemrum for at bevare livskraften.
Der findes nu også yderligere varianter af denne plante med lyserødt pigment, eller gule planter uden det røde pigment, på markedet.
Gymnocalycium horridispinum har også fortjent en plads i en hvilken som helst samling. Den er kraftigt tornet, den bliver lidt højere, og den danner af og til aflæggere. Den får smukke, klart lyserøde blomster.
Gymnocalycium gibbosum er en meget vidt udbredt art med meget kraftige torne og store hvide blomster. Nogle former kommer fra langt mod syd i Argentina, hvad der gør dem meget kuldetolerante.
Gymnocalycium denudatum har stængler med et ret lille antal ribber. Den laver aflæggere og danner små klynger. Blomsterne er store og hvide.
Gymnocalycium horstii en ret nyopdaget, hurtigtvoksende art, der kan danne store klynger. Blomsterne kan være fra lyserøde til laksefarvede.
--