Logo

Kulsukker - Symphytum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kulsukker - Symphytum

Symphytum kommer af græsk sym­phyo = forbinde, lade vokse sammen og hentyder tillægekulsukkers anven­delse i gammel tid som sårlægemiddel. Det danske navn kulsukker har plan­ten fået p.gr. af den sorte rod og plantens søde saft. Slægten er udbredt i Europa, Asien og Nordafrika.

 

Kaukasisk kulsukker (Symphytum caucasicum) er blødhåret. Knoppen er rød og den udsprungne blomst himmelblå. Planten bliver 45 cm høj.

 

Arter:

Kaukasisk kulsukker (Symphy­tum caucasicum) er måske den smuk­keste art. Bladene er bløde og hårede, blomsterne er lysende himmelblå og fremme i juli-august. Højden er 45 cm.

Knoldkulsukker (Symphytum tubero­sum) har knoldformede, krybende rod­stokke. Planten bliver 20-30 cm høj og danner let store bevoksninger. Blom­sterne, der sidder i korte svikler, er hvidgule.

Lægekulsukker (Symphytum officina­le) findes forvildet i Danmark, men er sjælden. Højden er 125 cm; planten er stivhåret, bladstilken vinget og nedlø­bende. Blomsterne er rødviolette. hvidlige eller blålige og hængende i endestillede toppe. En varietet med gulbrogede blade er ganske dekorativ.

Ru kulsukker (Symphytum asperum) er vildtvoksende i Danmark. Planten bliver 150 cm høj, er stivhåret og har store blade, hvis bladstilk kun har smalle vinger. Bladene er ikke nedlø­bende på stænglen, en karakter, der adskiller denne art fra lægekulsukker. Blomsterne er i knop røde, men som udsprungne himmelblå. Planten vok­ser ofte ved gårde og anvendes under­tiden som grøntfoderplante.

Uplandsk kulsukker (Symphytum uplandicum) anses for at være en kryds­ning mellem lægekulsukker og ru kul­sukker. Den ligner lægekulsukker, men bladstilkene er næsten ikke vinge­de. Planten er ret almindelig ved vej­kanter og i nærheden af bebyggelse og er langt hyppigere end de to forældre­arter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (8 stemmer)
Siden er blevet set 5.682 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her