Logo

Vægteren i tårnet - Tillandsia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vægteren i tårnet - Tillandsia

Tillandsia er opkaldt efter den svenske læge og botaniker Elias Tillands (1640- 93), som boede i Åbo og udgaven bog om den finske flora. Det danske navn hentyder til enkeltblomsternes place­ring på den tårnformede opbygning af blomsterstanden. Tillandsia er en stor planteslægt med mange arter, der er hjemmehørende i tropiske og subtropi­ske regnskove, ørkner og på subtropi­ske stepper. Nogle arter er epifytter, der vokser på træer, mens andre slet ikke har rødder og må optage både vand og næringsstoffer gennem over­hudens celler. De stængelløse arter danner bladrosetter med smalle, brede eller græslignende blade; de arter, der har stængel, udvikler i almindelighed smågrene med stængelomfattende bla­de.

 

Pleje: Planterne klarer sig normalt fint i almindelig stuetemperatur. De skal have så meget lys som muligt og høj luftfugtighed, men tåler ikke direkte sol; jævnlig overbrusning med kuldslå­et vand øger planternes trivsel. Som pottesubstrat er meget grov spagnum velegnet, idet det sikrer tilstrækkelig luft til planternes rødder, samtidig med at der er den nødvendige vandmængde til rådighed. I sommerperioden skal planterne jævnligt tilføres næring. I stedet for at bruge planterne som al­mindelige potteplanter kan man fast­gøre dem på et barkstykke eller plante dem i en ståltrådskurv, fyldt med spag­num og ophængt på samme måde som epifytiske orkidéer.

 

Formering: Planter i potter udvikler før blomstring 1-3 nye planter ved grunden af moderplanten. Når disse planter er blevet 10-15 cm høje, kan de fjernes fra moderplanten, idet der samtidig følger rødder med den lille nye plante.

 

Arter: Tillandsia cyanea stammer fra Ecuador. Den har smalle, skarprande­de, mørkegrønne blade, der danner en tæt roset. Den 20 cm høje blomster­stilk afsluttes foroven af et fladt, åre­formet, lyserødt aks, mellem hvis høj blade de enkelte store, intensivt blå blomster fremkommer en ad gan­gen. Den enkelte blomst holder kun kort tid; men den samlede blomstrings­tid er ret lang. Det er denne art, der hyppigst ses i Danmark.

 

Vægteren i tårnet (Tillandsia cyanea) har lyserøde blomsteraks med lysende himmel­blå blomster, der springer ud en ad gangen gennem længere tid.

 

Tillandsia lindenii er ligeledes hjem­mehørende i Ecuador. De ca. 30 cm lange og 2 cm brede blade, som på begge sider er brune-grågrønne, dan­ner en tæt roset, som på undersiden er rødligt stribet. I spidsen af blomster­stænglen udvikles grønrosa til lilla højblade. placeret taglagt i forhold til hinanden; mellem højbladene udvikles blå blomster med hvidt øje. Blom­stringsperioden strækker sig over nogle uger; men højbladene bevarer deres prydværdi i flere måneder.

 

Tillandsia meridionalis er ligeledes hjemmehørende i Ecuador. Den min­der om Tillandsia lindenii, men får flere og kortere blade. Blomsterstan­den er meget bred og flad og består af rosa højblade. hvorimellem der udvik­les violette blomster.

Se også artiklen Spaniolskæg.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (41 stemmer)
Siden er blevet set 33.484 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
764919-10-2016 14:45:47 Sacha B.
Hej, jeg undrer mig også hvorfor den lyserøde blomst mister farven. Er det fordi den får for lidt lys, mangler næring eller skal den klippes af? Mvh. Sacha
253914-11-2014 23:10:56 Inger Løgsrp Jensen
Tillandsia. Jeg er blevet helt forelsket i en Tillandsia, som min veninde forærede mig. Nu er den desværre afblomstret men jeg har pillet den tørre, "taglagte blomst" af og håber, at være så heldig at kunne skille den ad og lægge "frøene" i en potte og derved dyrke nye planter. Er der nogen, der har erfaring med Tillansia og kan give mig gode råd. Håber at modtage svar var en kyndig person, På forhånd tak! Med venlig hilsen Inger Løgstrup Jensen
254027-02-2013 13:09:12 Jeanette
Min Tillandsia Cyanea virker vissen i blomsterdelen?? Skal man fjerne den, og kommer der evt en ny? Eller er det bare ærgeligt? Planten ser i sig selv sund og rask ud. På forhånd tak for hjælpen
254116-01-2013 11:14:38 Inga Thomsen
Jeg kunne ikke forstå at min Tillandsia Cyanea havde mistet
farven, for sværdet ligner jo sig selv.
Kan det så være fordi den er afblomstret, jeg har jo ikke
set nogle visne blomster blive smidt af ???
Den er 2 mdr. gammel hos mig.
254213-11-2012 23:16:39 Inga Thomsen
Jeg har lige købt en Cyanea igen i dag d. 13/ 11.
Og de har dem i Ikea.
En rigtig skøn og dekorativ plante.
254314-02-2012 12:12:56 Lise
Virkelig en dejlig plante. Hvor kan man købe den? Gerne den
Tillandsia cyanea.
Mvh. Lise T.
254414-07-2011 19:39:43 aage H schmidt
tillandsia, en meget spendende og anderledes blomst.
254523-03-2010 19:09:18 haveABC
Se: Juvelblomst - Guzmania minor - pasning
Det er også en bromelia-plante og skal passes på samme måde.
254623-03-2010 11:04:31 haveABC
Når blomsten er visnet, skæres den af helt nede. Der kommer snart mere om pasning.
254723-03-2010 10:33:16 Else Germansen
Vil gerne hære mere om blomsten hvad man gør ved afblomstning

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her