Logo

Søstjerne - Haworthia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Søstjerne - Haworthia

Søstjerne er det danske navn på arten Haworthia margaritifera, men benyttes her for alle arterne inden for slægten. Det botaniske slægtsnavn er knyttet til den engelske kender af sukkulenter Adrian Hardy Haworth (1762-1833). Slægten hører hjemme i Syd- og Vest­afrika og er nær beslægtet med Aloe og Gasteria. Det er oftest lave, rosetdan­nende planter, som danner talrige ud­løbere ved grunden; disse udløbere kan bruges til formering af planterne. Nogle arter er cylinderformede; de tykke, stive blade dækker hinanden på samme måde som tagsten og skjuler stammen. Bladene er gerne stribede, plettede eller årede. De små, oftest grønhvide blomster er samlet i løse blomsterstande og har ringe prydvær­di. Nogle arter har »vinduer«, ufarve­de, gennemskinnelige partier i blade­nes overhud, i reglen ved spidsen af bladene; disse arter stammer fra særlig tørre områder.

 

Søstjerne (Haworthia attenuata var. caespitosa) er prydet med ru, hvide tværbånd på bladene. En meget nem stueplante.

 

Pleje: Søstjerne er en taknemmelig stueplante, som kan trives i en vindu­eskarm, hvor der kun er lidt eller slet ingen sol, men dog forholdsvis lyst. De kraftigere arter kan klare sig udendørs om sommeren; men i så tilfælde skal det være på en beskyttet plads i sol og læ. Hvis planterne får for megen sol, bliver de rødbrune og svides; de arter, som har »vinduer«, kan tåle mere sol end de øvrige arter. Jorden skal være porøs og have kraftig afdræning af vandingsvandet. I jordblandinger ba­seret på spagnum udvikles let svampe­angreb, der kan skade rødderne alvor­ligt. For at beskytte rødderne må man vande med forsigtighed. Ikke-organiske dyrkningssubstrater som mineraluld og leca kan bruges med fordel og kan klare mere vanding. Der skal vandes jævnlig om sommeren, fortrinsvis på dage med varmt vejr; om vinteren vandes kun lidt. Det er bedst at undgå vanding direkte på planten. Da rød­derne fra naturens hånd vokser vand­ret, er brede, flade potter bedst. Formering: Søstjerne formeres oftest ved udløbere, der dannes ved grunden af planten; men man kan også formere den ved bladstiklinger eller frø.

 

Plantegrupper og arter: Haworthia er opdelt i flere grupper efter planternes opbygning.

 

1. Rosetter med »perlekæder«. Plan­terne i denne gruppe danner lave ro­setter med stive blade, der er besat med hvide pletter, ofte samlet til tvær­bånd.

Haworthia attenuata var. caespitosa med 6-7 cm lange, grønne blade, der er besat med ru, hvide tværbånd, hører til de mere iøjnefaldende. Planten dan­ner talrige udløbere.

 

Haworthia margaritifera er den egentli­ge »søstjerne«. Den bliver ca. 15 cm høj. Begge sider af bladene er besat med tykke, ru, hvide »perler«. Denne art danner, ligesom Haworthia papillo­sa, kun sjældent udløbere. Her må formering ske ved stiklinger eller frø.

 

2. Cylinderformet vækst. Arterne med cylinderformet vækst kan blive op til 20 cm høje, og de er mere eller mindre nedliggende. Ved udvikling af rodskud danner ældre planter i denne gruppe ofte store tuer. Bladene er gennemgå­ende smukt plettede eller stribede.

 

Haworthia reinwardtii er en almindelig art med mange sorter. De slanke søjler bliver kun få cm brede.

 

3. »Vinduesplanter«. Arterne med »vinduer« kendetegnes ved flade ro­setter med stærkt opsvulmede, kødede blade, der er ensfarvet grønne, men også kan være årede. De gennemsigti­ge »vinduer« befinder sig ofte i spidsen af bladene.

 

Haworthia arachnoidea er i bladran­den og på midtribben besat med bør­stelignende, hvide hår, hvorfor planten i hvileperioden får et specielt udseen­de, når bladene trækker sig sammen til en kugle.

Haworthia cuspidata er en almindeligt forekommende art.

Haworthia limifolia er en interessant art med stive, mørkegrønne til brune, trekantede blade, der er dækket af skællignende tværbånd. Planten udvik­ler sideskud på underjordiske udløbe­re; hvor planterne er frit udplantede, kan udløberne komme op over jorden i stor afstand fra moderplanten.

Haworthia planifolia har forholdsvis brede, lysegrønne blade.

Haworthia retusa's blade er stumpe i spidsen.

Haworthia tessellata (se vignetten) har smukke, net årede blade.

Haworthia truncata og Haworthia manhanii er meget søgt af samlere på grund af deres sælsomme vækst. Blad­spidserne er skåret lige over, stumpe, og forsynet med »vinduer«. I naturen er bladene næsten skjult under jorden; kun den flade del af bladene er synlig i jordoverfladen.

Haworthia turgida har stærkt opsvul­mede blade.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (9 stemmer)
Siden er blevet set 7.408 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her