Avocadotræet stammer fra tropisk Amerika, hvor det dyrkes i stor skala. Træet kan dog også vokse i subtropiske områder, og man kan finde det dyrket i Sydspanien og i Israel.
Avocado er de store pærelignende bær af avocadotræet. Frugtkødet er velsmagende, minder om smør i konsistens og i smag om fine nødder. Frugten varierer i form fra æble- over pæretil næsten agurkform. Farven varierer ligeledes, og der findes såvel grønne som purpur eller skinnende sorte frugter, der kan spises rå eller kogt. Det spiselige omslutter et meget stort, bittert smagende frø.
Pleje: Hvis frøet lægges i en potte og dækkes halvt med jord, kan man følge en morsom proces, der ganske vist tager ret lang tid. Det aflange, store frø stilles i potten med spidsen nedad. Jorden bør være en sphagnum-blandet pottejord. Der vandes, når jorden begynder at tørre ud, men ellers kræves kun tålmodighed.
Efter et antal uger vil frøet deles, idet de to store kimblade presses til siderne, og en kraftig kimrod vil bane sig vej ned i potten. Efter endnu nogen tid skyder planten en stængel i vejret, og bladene vil efterhånden udvikles. Bladene er spredte, hele og fjerstrengede. Planten er ganske dekorativ, men man vil aldrig opnå at se blomster, langt mindre frugter på sådanne potteplanter, der dyrkes i en stue.
Avocado (Persea americana).
--