Logo

Jordnød - Arachis hypogaea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jordnød - Arachis hypogaea

Jordnødden stammer fra Centralame­rika, men er nu udbredt overalt i troperne og subtroperne, hvor den udgør en meget vigtig afgrøde. Jord­nødden danner en lav, grøn plante med grønne stængler og trelappede blade. De gule ærteblomster sidder for en stor del dækket af bladene. Efter befrugtningen vokser blomsterstilken, og den lille bælg borer sig ned i jorden, hvor den modner i løbet af 4-5 måne­der. Hver bælg indeholder 2 ret store frø, som er en vigtig handelsvare under betegnelsen jordnød eller peanut. Ef­ter optagning og tørring kan frøene frigøres fra bælgene, hvilket ikke bør gøres, før frøene skal anvendes.

 

Pleje: Dyrkning her i landet kan ikke betale sig, da vækstsæsonen er for kort. Vil man prøve, bør jordnødderne sås i marts i ca. 20°C varm jord. Jorden må ikke være for finporet. Jordnødder kan tåle, at temperaturen kommer ned under 15°C, men så vil væksten blive for svag. Modningstidspunktet findes lettest ved at løsne en bælg, ryste den og lytte, om frøene rasler i bælgen. Før de rasler, er frøene ikke modne.

 

Anvendelse: Jordnødder kan spises rå, ristede eller kogt som suppe. Frøene er meget næringsrige og indeholder mere olie end nogen anden bælgfrugt. De er rige på proteiner og B-vitamin, især nikotinsyre, og i forhold til vægten indeholder jordnødder tre gange så megen energi som kød. En stor del af avlen bliver presset til jordnøddeolie og jordnøddekager. Olien bruges i madlavningen og til margarinefremstil­ling, og kagerne er et højproteinhel­digt kraftfoder.

Friske jordnødder og jordnød de kager kan indeholde et giftigt stof, aflatok­sin, der skyldes en meget udbredt svamp, som angriber jordnødderne.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (16 stemmer)
Siden er blevet set 9.997 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her