(også kaldet Orange Flower Water) bruges i marokkanske madlavning, især i desserter og slik. Pure Orange Flower Water kræver dampdestillation, men denne nemme hjemme-metode vil give orangeblomstvand nok til madlavning.
Sevilla orange blomster fra Middelhavsområdet bruges traditionelt, men du kan prøve andre sorter. Eller brug rosenblade til at lave din egen Rosenvand.
Sværhedsgrad: Middel
Tid: 1 times forberedelse, plus flere uger lagt i blød tid
Du skal bruge:
Orangeblomsterblade, fortrinsvis Choisya ternatafra, Sevilla appelsintræer
Destilleret vand
Skål, si og frisk vand til vask af kronblade
Sten eller porcelæn morter og støder (helt rengjort)
Stort sylteglas med låg
Små sterile flasker til opbevaring af det færdige orangeblomstervand.
•
Pluk blomstrer tidligt om morgenen, før solen bliver for varm, omkring 2 timer efter solopgang.
Vask blomstrer og kronblade i køligt vand og skyl grundigt for at fjerne insekter og snavs.
Stød blomsterne grundigt i en ren morter, med en pistil/støder.
Kom kronbladmassen i et stort sylteglas med låg og dæk med destilleret vand.
Mindre eller mere. Du kan altid tilføje mere senere.
Lad det stå i fuld sol i et par uger. Tjek duft.
Hvis den er for svag, så lad den stå i solen i en uge mere.
Si blomstervandet i flere mindre steriliserede glasflasker med låg.
Opbevares på et køligt mørkt sted, fx køleskabet.
Tips: Brug blomster, der ikke er sprøjtet med herbicider, pesticider eller sprøjtemidler.
Brug ikke hybridsorter, hvor duft og essens kan have været avlet ud til fordel for udseendet.
Du kan få brug for at eksperimentere med mængderne af blade og vand.