Logo

Kejsertræ - Paulownia tomentosa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kejsertræ - Paulownia tomentosa

Kejsertræ er et majestætisk træ, der er opkaldt efter prinsesse Anna Paulow­na af Nederlandene. Det kan dyrkes her i landet, men er ikke særlig hård­ført. Blomsterstanden med de tæt brunhårede knopper udvikles allerede midt om sommeren året før blomstrin­gen. I streng frost ødelægges de sarte knopper, og derfor blomstrer kejser­træet kun efter milde vintre. Til gen­gæld er blomstringen en stor oplevelse. Før løvspring dækkes hele kronen med et slør af sart purpurblå, fingerbølfor­mede blomster; de enkelte blomster er samlet i 20-30 cm lange, oprette toppe. Træet minder meget om trompettræ (Catalpa), men kendes fra dette ved at have glat bark, mens trompettræet har furet og skællet bark. Kejsertræets krone er åben, fågrenet og hvælvet; kviste og grene er ret skøre og falder let af, og både grene og stammer er præget af tilbagefrysninger og frostrev­ner. Bladene er modsatte, ovale, med dybt hjerteformet grund, langt tilspid­sede og meget store, ofte 35 cm lange og næsten lige så brede. Både blad­overside og -underside er tæt besat med bløde hår. Træet har tidligt løv­fald uden høstfarver.

 

Kejsertræ har lyst purpurblå blomster allerede i maj måned før løvspring.

 

Nærbillede af en blomsterklase.

 

Vækstkrav: Jorden skal være veldræ­net, let og næringsrig og voksestedet solrigt og i læ for alle vinde. De første år efter plantningen bør træet vinter­dækkes med en hytte af halmmåtter eller granris.

 

Pleje: Kejsertræ formeres ved frøud­sæd i drivbænk eller koldhus. Efter to omplantninger er de unge planter om­trent meterhøje og kan da udplantes på friland om foråret, når al fare for nattefrost er overstået. Planten kan også formeres ved hjælp af rodstiklin­ger om foråret. Beskæring af træerne indskrænkes til bortskæring af frostdø­de grene, men først efter at væksten er kommet godt i gang hen i juli. Anvendelse: Solitærplante på et lunt sted i haven, lige velegnet i små haver og i parkanlæg. Smukke eksemplarer findes her i landet bl.a. i apotekerha­ven i Rudkøbing, Marienborg på Møn, Snellemark i Rønne og på Assistens Kirkegård i København.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (34 stemmer)
Siden er blevet set 13.472 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1378402-10-2023 11:09:37 bjarne stig hansen
Jeg har forgæves ledtefter kejsertræet på Assistens Kirkegård; jeg ved, det er der, men hvor? Glimrende artikel, i øvrigt.
1272801-08-2019 19:38:46 Vibeke Poulsen
"Små haver--" Det er vist lidt af en tilsnigelse.Mit ene træ er ca. 8-10m i diameter og ca. ca. 7 m højt. Så efter min mening sætter størrelsen begrænsning for, hvor lille haven kan ære
1119728-05-2017 08:14:37 janne carlsen
et meget smukt og anderledes træ jeg så det i en have i pederstrup på langeland hvor huset var til salg
203028-07-2013 12:53:47 Anne Grete Buhl
Kejsertræet står også på Johannes Larsen Museet i Kerteminde.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her