Tamarindetræet vokser vildt i de tørre egne i Afrika syd for Sahara og på Indiens stepper. Navnet stammer fra arabisk rarnar hindi = indisk daddel. Træet har en stor og bred krone med uligefinnede blade, hvert med omkring 30 småblade. De fåtallige blomster er gule med purpurfarvede hår. Frugten 'er en 10-15 cm lang og ca. 2 cm bred, næsten rund bælg, som ikke åbner sig ved modenhed; den skal flækkes af dyr eller mennesker eller af heden fra en savanne brand. Inde i bælgen er der op til 10 frø, som ligger i et tykt, geleagtigt, sortbrunt frugtkød; frugtkødet indeholder 20-30% sukker og ca. 10% vinsyre og smager frisk syrligsødt. det bruges lokalt som slik, men anvendes også som bestanddel af visse krydderier, bl.a. engelsk sauce. Unge blade og bælge anvendes som grønsager, og frøene kan presses for et gummiagtigt stof, som bruges i tekstilindustrien. Tamarindetræet er for voldsomt som stueplante, men kan dyrkes i varmhus eller vinterhave.