Logo

Blåregn - Wisteria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blåregn - Wisteria

Navnet blåregn hentyder til de hæn­gende klaser, der i form minder om guldregnens, og begge hører til ærte­blomstfamilien.

 

Blåregn har 15- lange, hængende blomsterklaser. Blåregn er en af vore kraftigste slyng­planter, der tit har meget grove grene og kan blive indtil høj. Planten klatrer ved hjælp af skudspidserne, som den slynger omkring stolper, ned­løbsrør eller lignende. Bladene er me­get store, de er uligefinnede og kom­mer i reglen først frem, efter at blom­stringen er begyndt. De ofte meget lange blomsterklaser er hængende og meget dekorative, når de på ældre planter dækker en hel murflade. De enkelte ærteblomster i klasen er ret store, og farven er oftest blå, men kan også være hvid. Efter blomstringen udvikles store, flade bælge, der er tæt besat med fløjlshår.

Der findes en række arter, og de to mest almindelige er:

 

Almindelig blåregn (Wisteria sinen­sis), der oprindelig kommer fra Kina. Blomsterklaserne er meget tætte, den enkelte blomst bliver ca. lang og har en svag duft.

 

Japansk blåregn (Wisteria fLoribunda) stammer fra Japan. Planten er højere­voksende end den foregående, og den har længere blade og klaser, der er mere åbne i formen.

 

Vækstkrav: Blåregn kan vokse på en ret tør og noget sandet jord, men den

foretrækker kalk og bliver mere frodig og rigtblomstrende i en dyb, rig muld­jord. Rødderne er lange og få, og de går dybt ned i jorden. Af samme grund er det meget svært at plante den om. Stedet, hvor den skal vokse, skal være solrigt og varmt, og den plantes bedst op ad en syd- eller sydvestvendt mur eller i den solrige del af en pergola.

 

Pleje: Frøet spirer villigt, men for at være sikker på, at man får tidlige og rigtblomstrende planter, bør planten formeres ved aflæggere eller ved pod­ning under glas.

Blåregn er kraftigvoksende og bør hvert år beskæres. I august skal alle de årsskud, der ikke er nødvendige for genvækst, skæres tilbage til 's længde. I løbet af vinteren tilbageskæ­res skuddene igen til 10-.

 

Sorter: 'Alba' er en hvidblomstret form af den almindelige blåblomstrede blåregn. 'Macrobotrys' er en sort af den japanske blåregn. Den er især dyrkningsværdig på grund af de meget lange blomsterklaser. Der findes for­mer med hvide eller rosafarvede blom­ster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (36 stemmer)
Siden er blevet set 22.571 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
232222-07-2013 16:27:31 helen rasmussen
min blåregn blomster igen nu hvad skyldes det det gør den hvert år
232320-06-2012 20:02:05 Lisa Sap
Hej
Håber i kan hjælpe med et svar:
Vi købte og plantede en blåregn (lille stængel) her i foråret (efter nattefrost). Den er ved en sydvendt væg men ikke frygtelig meget i læ. Den er slet ikke kommet og der sker ikke noget. Vander den næsten hver dag. Er det mislykkedes og kan jeg nå at købe en ny og sætte i jorden? Jeg vil så gerne have en blåregn.
Hilsen
Lisa

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her