Logo

Høstanemone - Anemone japonica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Høstanemone - Anemone japonica

Høstanemone eller japansk anemone omfatter en række smukke, sentblomstrende stauder, der er opstået ved krydsning mellem Anemone hupehen­sis var. japonica og Anemone uitiiolia. Høstanemanerne har en lodret, dybt­gående rodstængel, fra hvilken knop­per danner nye sideskud. Bladene er store, snitdelte og meget dekorative med ofte hviduldet underside. Der sidder i reglen flere blomster på hver stilk, men kun en springer ud ad gan­gen. Blomsterne har 6-9 eller endnu flere kronblade, der er hvide, lyserøde eller mørkerøde. I blomstens midte danner støvdragerne en gul glorie uden om den kugleformede, grønne fler­foldsfrugt, som efter afblomstringen er ganske dekorativ.

 

Vækstkrav: Desværre er høstanemo­ne ikke fuldstændig hårdfør her i landet; den har vanskeligt ved at klare fugtigheden i en normal dansk vinter. Den skal derfor plantes på en porøs, veldrænet jord uden stående fugtighed i vinterhalvåret; til gengæld skal jorden være næringsrig, godt opblandet med bladjord, kompost eller enhedsjord. I fuld sol svides planterne, som bør have let skygge fra fintløvede træer eller buske. Dækning med granris hindrer svidning af de nye skud i det tidlige forår.

 

Pleje: Ældre planter formeres let ved deling i april, inden væksten rigtig går i gang. Planteskolerne anvender rod­stiklinger om foråret med påfølgende potning; de unge planter sælges derpå det følgende forår. Der plantes 12-15 planter pr. m². Stilkene er så stive, at de ikke behøver opbinding. Under blomstringen er afpudsning ikke nød­vendig, da blosterbladene selv falder af. Den visne top er meget dekorativ i rimfrost og sne og bør først skæres ned om foråret. Omplantes højst hvert 10. år!

 

Anvendelse: Høstanemone er en af vore mest værdifulde havestauder. Ganske vist egner den sig ikke helt til et almindeligt, broget sammensat staudebed, men snarere til en blom­strende »skovbund« i ganske let skyg­ge sammen med andre stauder, der har samme krav til jordbund og klima, bl.a. astilbe, bregner, bispehue og dreje­blomst, guldnælde, hvid fredløs, pryd­græsser og sølvlys. Som afskærings­blomst er høstanemone meget værdi­fuld; ganske vist holder den enkelte blomst kun en dag; men nye knopper springer ud og afløser de afblomstrede.

 

Sorter: 'Herzblut', 40 cm, purpurrød; 'Honorine Jobert', 100 cm, renhvid; 'Konigin Charlotte', 80 cm, lillarosa, halvfyldt; 'Margrethe', 60 cm, rosa, fyldt; 'Prinz Heinrich', 60 cm, mørke­rød, halvfyldt; 'Rubra', 60 cm, rød; 'September Charm², 60 cm, rosa; 'Splendens Superba', 60 cm, rosa; og 'Wirbelwind', 80 cm, renhvid, halv­fyldt.

 

To smukke sorter af høstanemone (Anemone japonica): til venstre den hvide 'Honorine Jobert', til højre den rosa 'Konigin Charlotte'.

 

Den ene af stamformerne til høstanemone er den lyserøde Anemone hupehensis var. japonica.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (22 stemmer)
Siden er blevet set 13.616 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
379623-08-2015 12:02:10 Birte Frandsen
I min have, hvor jorden ikke er særlig god, vokser Høstanemonerne så stærkt at det er nødvendigt at tynde ud, ellers kvæler de andre planter. Men hvor er de smukke når de star I fuldt flor---men kan det være rigtigt at de visne blomster og krøllede blade først skal klippes af til foråret ?
161716-03-2011 17:13:31 Susanne Falk-Larsen
Skal man beskære høstanemone helt ned om foråret? Med venlig hilsen Susanne Falk-Larsen

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her