Logo

Hanekro - Galeopsis tetrahit

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hanekro - Galeopsis tetrahit

Hanekro er en enårig, vildtvoksende plante, som i naturhaver kan anvendes i blomsterengen. Navnet hanekro sig­ter til en opsvulmning, som ofte findes på stænglen ved hvert bladfæste. Stænglerne er firkantede i tværsnit og besat med stive hår. Bladene er mod­satte, ovalt tilspidsede og tandede i randen. Blomsterne er to læbe de og sidder i kranse over de øverste stæn­gelblade. Overlæben er hætteformet, let håret, og underlæben trefliget med firkantet omrids; farven er rød. På underlæben findes en hvidgul plet med røde årer. Forneden er læberne sam­menvokset til et rør, der sidder i det stikkende, femtandede bæger.

 

Vækstkrav: Planten er vildtvoksende langs vejkanter, på dyrkede marker og i skovlysninger. Den trives bedst på let, kalkfri jord og vokser både i sol og i halvskygge.

 

Pleje: Hanekro må betragtes som en ukrudtsplante, og hvor den dyrkes i naturhaver, er den nem at have med at gøre. Man kan samle frø af vilde planter og så dem i den enårige blom­stereng, hvor den hvert år vil formere sig videre ved selvsåning. Som de øvri­ge planter i en blomstereng kræver den ingen særlig pleje (se artiklen Blom­stereng).

 

Hanekro (Galeupsis tetrahit) har elegante læbeblomster, som hør betragtes på nært hold.

 

Hamphanekro (Cialeopsis speciosa) er en smuk vildplante, der kan anvendes i havens blomstereng.

 

Andre arter: Gul hanekro (Galeopsis ochroleuca) er en spinkel plante med lange, svovlgule kroner med en brand­gul plet i svælget. Overlæben er tandet. Som vildtvoksende er den sjælden i Danmark, men findes dog af og til på sandede jorder og i grusgrave. I gamle dage blev den anvendt som lægeplante. Man høstede planterne i blomstringsti­den, tørrede dem i skygge og anvendte

dem senere til en te, der var rig på kiselsyre og garvestof og blev anvendt mod lungesygdomme og bronkitis.

Hamphanekro (Galeopsis speciosa) er en kraftig plante med stivhåret stæn­gel. Den har dekorative, guldgule læ­beblomster med et langt kronrør og violet underlæbe. Den findes vildtvok­sende på fugtige marker og kan med fordel anvendes i blomsterengen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.149 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her