En gammel overlevering nævner, at sårede hjorte fandt lægdom hos denne plante, som først fik navnet hjortekløver, senere hjortetrøst. Den er en meget kraftig staude med indtil høje stængler, der skyder frem fra den vandret krybende rodstok. Bladene er kransstillede og lancetformede; blomsterne er vinrøde kurvblomster, samlet i store halvskærme.
Alle arter af hjortetrøst (Eupatorium) har små kurveblomster, samlet i store halvskærme.
Vækstkrav: Hjortetrøst skal have en næringsrig, dybmuldet jord og megen fugtighed. Den vokser godt til i sol, men trives bedre i halvskygge. Vinterdækning kan være nødvendig, da denne art ikke er helt hårdfør i Danmark.
Pleje: Hjortetrøst formeres let ved deling af ældre planter, ved frøudsæd eller ved stiklinger. Udplantning kan foretages i april eller september. Den skal vandes i tørre perioder og gødes af og til, så den ikke tager næringen fra mindre grådige naboplanter. Stænglerne er meget stive og behøver kun opbinding, hvis planterne står på et vindudsat sted; de vinterdækkes med granris. Nedskæringen af gamle skud sker om foråret, før de nye skud spirer frem.
Anvendelse: Hjortetrøst er egentlig en sumpplante og derfor velegnet ved havens vandparti, ved søbredder eller langs vandløb; men den kan også bruges i et stort staudebed, hvor der blot skal være god plads til dens kraftige udvikling. Desuden er hjortetrøst en fortrinlig snitstaude. I sumpbedet kan blomstersiv, dunhammer, dueurt og hvid fredløs anvendes som naboplanter; i staudebedet kan følgende naboer anbefales: Aster frikartii, gyldenris, kattehale, nøkketunge, røllike, solhat og tusindstråle.
Andre arter:
Almindelig hjortetrøst (Eupatorium cannabinum) er en velkendt sumpplante i det danske landskab. Den bliver høj og blomstrer fra juli til september; blomsterfarven er blegrød. Formen 'Plenum' har fyldte, purpurrosa blomster.
Blå hjortetrøst (Eupatorium coelestinum) har blåviolette blomster fra juli til oktober. Egnet til afskæring.
Hvid hjortetrøst (Eupatorium rugosum) har hvide blomster fra august til oktober.