Logo

Humle - Humulus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Humle - Humulus

To arter af humle dyrkes almindeligt. Den ene, Humulus scandens, er en­årig og anvendes som prydplante (se nedenfor); den anden, Humulus lupu­lus, er flerårig og anvendes ved frem­stilling af øl. Humledyrkning til øl­fremstilling har været kendt i Danmark i snart 1000 år. Planten blev anset for så vigtig, at der i 1446 blev udstedt et påbud om, at bønderne hvert år skulle plante et antal i deres haver. Dyrknin­gen var på sit højeste dengang, men aftog efterhånden; i dag importeres humle af tysk, engelsk og amerikansk herkomst. Der skelnes mellem to slags humle. Den røde er mest aroma­tisk, den grønne giver størst udbytte. Planten er tvebo og bliver flere m høj. Den klatrer ved at slynge sig højre om; grenene forankrer sig ved hjælp af de små klatrehår, der har modhager i spidsen. Bladene er modsatte, hånd­lappede eller fligede og ru. Hanplan­terne udvikler gulgrønne blomster; hunplanterne har blomsterne samlet i korte, koglelignende stande, de så­kaldte humlekopper, der er omgivet af hvælvede, grønne dækblade, tæt besat med lupulinholdige kirtler.

 

På Sydfyn dyrkes humle stadig i humlehaver, hvor den slynger sig op ad lodrette »humlestager«.

 

Når hunblomsterne i humlekopperne er bestøvet, udvikles det bitterstof, der anvendes ved ølfremstilling.

 

Vækstkrav: Almindelig humle (Humu­lus lupulus) findes forvildet adskillige steder her i landet, hvor den vokser på fugtig, næringsrig jord, oftest i skov­bryn og hegn ved landsbyer. Den slyn­ger sig op i buske og træer og kan blive indtil 6 m høj på en sommer. Om efteråret dør den overjordiske del bort; men planten lever videre ved den kraftige, rigtforgrenede jordstængel. På Sydfyn finder man stadig humleha­ver. Her bliver humlen ledet op i høje stænger af gran, der oventil kan være bundet sammen på forskellig måde.

 

Pleje og anvendelse: Humle formeres ved deling af jordstænglen. Om efterå­ret fjernes de visne, overjordiske plan­tedele. Humlekopperne er efter be­støvning rige på bitterstoffet lupulin, der dels giver øllet smag og dels med­virker til, at øllet holder sig. Tidligere blev bitterstoffet også anvendt som mildt virkende nervemedicin. Humle kan også anvendes i prydhaven; men man bør være opmærksom på besværet med at fjerne de visne plantedele om efteråret.

 

Japansk humle (Humulus scandens), der som ovenfor nævnt er enårig, formeres ved frø, der sås i april-maj på blivestedet eller i potter. Frøet er ret længe om at spire; men når planten begynder at vokse, udvikler den sig hurtigt til en 4-6 m høj urt, der er anvendelig til dækning af raftehegn eller stakitter. Planten vokser bedst i næringsrig jord.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (33 stemmer)
Siden er blevet set 11.853 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
644527-07-2016 18:51:51 inge
Jeg har i foråret købt en Humle og plantet den i en stor potte på en delvis lukket altan. Den får sol det meste af dagen. Den er løbet godt i vejret - men nu begynder bladene at blive gullige. Har jeg vandet den for meget - har været flittig med vandkanden eller hvad ?? Hilsen INGE
267126-04-2011 18:35:01 Flemming
Rigtig god til at skabe frodighed i haven på kort tid.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her