Logo

Hullæbe - Epipactis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hullæbe - Epipactis

Orkideslægten hullæbe omfatter flere arter, der er vildtvoksende i Danmark. De har alle en jordstængel, som hos en enkelt art, sumphullæbe, er krybende, oprette stængler med spredtstille­de blade og en åben blomsterstand. Blomsterstilkene er korte og let snoe­de. Blomstens læbe er delt i to afsnit; det inderste led er skålformet, hvoraf det danske navn.

 

Vækstkrav: Bortset fra sumphullæbe er arterne skovplanter, der kræver humusrig og let gennemtrængelig jord. Mange af hullæbe-arterne trives kun på kalkrig jord; flere af dem findes således vildtvoksende på Møns Klint.

 

Pleje: Hullæbe formerer sig i naturen dels ved selvsåning, dels ved hjælp af de underjordiske, mere eller mindre krybende jordstængler. For en have­amatør er formeringen af hullæbe og andre frilandsorkideer et spændende, men langsommeligt og vanskeligt ar­bejde, som lykkes bedst ved deling af jordstænglerne. Man må aldrig opgra­ve hullæbe i naturen og tage dem med hjem i haven, men i stedet købe dem i specialplanteskoler, som af og til for­handler disse arter i potter. Hvis hullæ­be skal trives som haveplante, bør den have lov at blive stående i potten med den oprindelige jord. Potten nedgraves med potte kanten i jordoverfladen, vandes i tørre perioder og vinterdæk­kes let med granris. Særlig vanskelige arter kan tages ind om vinteren i kold hus eller frostfri kælder.

 

Anvendelse: Hullæbe egner sig til plantning i havens »orkidébed«, som bundplante mellem lyse træer eller buske, og sumphullæbe i sumpbedet ved havens vandparti.

  

Hullæbe (Epipactis) er en spændende plante i havens »orkidébed«.

 

Skovhullæbe (Epipactis helleborine) med de ejendommelige blomster i nærbillede.

 

Arter:

Glat hullæbe (Epipactis confu­sa) hører hjemme i bøgeskoven og findes i Danmark kun få steder. Den bliver 30-50 cm høj og har tynde, mat gulgrønne blade. Blomsterne er små, hængende og bleggrønne.

 

Rød hullæbe (Epipactis atrorubens) vokser direkte i skrivekridtet på Møns Klint; den bliver kun 20 cm høj og har grådunede stængler og brunligt purpurrøde blomster med en fin vanil­jeduft. Den kan plantes i et stenbed med kalkrig, veldrænet jord i fuld sol.

 

Skovhullæbe (Epipactis helleborine) er ret almindelig i Østjylland og på Øer­ne. Det er en 50 cm høj plante med klæbrig-dunhårede stængler, lancetfor­mede blade og en mangeblomstret, ofte ensidig blomster klase. Udvendig er blomsterne grønne, indvendig vio­lette. Blomsterne er duftløse, men in­deholder megen nektar, som ligefrem bedøver de bestøvende hvepse, så de kun vanskeligt kan flyve videre. Blom­stringstiden strækker sig over to måne­der, fra juli til august. I haven kan skov hullæbe anvendes som skovbunds­plante i humusrig jord.

 

Storblomstret hullæbe (Epipactis lepto­chila) er fundet vildtvoksende på Øst­falster og Møn. Den minder meget om skovhullæbe, men har en meget spids læbe på de helt grønne blomster, der er uden violet anstrøg. Blomsterne er meget store, ofte 2,5 cm brede.

 

Sumphullæbe (Epipactis palustris) er ret almindelig i Danmark; den vokser ofte i store kolonier, hvor den breder sig til alle sider ved hjælp af de kryben­de jordstængler. Dens stængler bliver 30-40 cm høje; de er dunhårede med lancetformede blade, der har rødlig underside. Blomsterne er store, ud­vendig brungrønne, indvendig hvide med røde striber. Arten blomstrer i juli og bestøves af småfluer. I haven kan sumphullæbe plantes i et sump­bed, men udvikles dog også i alminde­lig havejord på et solrigt sted, blot man sørger for omhyggelig vanding.

 

Tætblomstret hullæbe (Epipactis pur­purata) vokser i bøgeskove på en bund af plastisk ler; den er især fundet i Østjylland. Rodsystemet er kraftigt, og rødderne når ofte 1 m ned i jord­bunden. Fra den lodrette jordstængel udvikles flere blomsterstængler, som kommer til at stå tæt sammen; de bliver 30-60 cm høje, har smalle grå­grønne blade og en tætblomstret klase med hvid grønne blomster.

 

Skadedyr: Frilandsorkideer angribes ofte af snegle, som bekæmpes med et sneglemiddel, der udlægges på jorden rundt om planterne.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.277 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her