Betegnelsen krysantemum eller vinterasters omfatter talrige former, der er fremkommet ved en række krydsninger mellem arter og hybrider. Stamformerne er vildtvoksende i Kina og Japan, hvor man længe før vor tidsregnings begyndelse har dyrket og forædlet planterne. Man ved, at de i det 17. årh. blev dyrket i Nederland, men først i det 19. årh. indførtes forskellige typer til amerikanske og europæiske lande, og siden er der i mange dele af verden blevet fremavlet nye sorter af denne populære plante. For overskuelighedens skyld er de forskellige typer blevet inddelt i følgende grupper:
Anemoneblomstrede, med kraftige skivekroner og tungeformede randkroner.
Dekorativ, der kun har tungeformede kroner, af hvilke de indre er mindre end de ydre i kurven.
Enkeltblomstrede, med rørformede skivekroner og tungeformede randkroner.
Japanske, med løst opbyggede, uregelmæssigt udbredte, mere eller mindre trådformede kroner.
Pompon, der har mange små kurve med tungeformede kroner.
Rørkronede, med udelukkende rørformede, lange kroner.
Tungekronede, der har indad- eller udadbøjede, tungeformede kroner.
Der findes enkeltblomstrede krysantemum både til drivhus og frilandsdyrkning, her sorten 'Pink Marble'.
Japanske krysantemum har løst byggede, næsten trådformede kroner. De er særlig velegnede til dekoration.
Krysantemum hører til de såkaldte kortdagsplanter, idet blomsteranlæggene først dannes, når dagslyset er under en vis længde. Hos krysantemum skal dagen være under 14½ time, hvis de skal danne blomsteranlæg, og under 13½ time, hvis blomsterknopperne skal udvikles. Temperaturen spiller dog også en stor rolle, og visse nyere sorter kan danne blomsteranlæg uanset daglængden, dersom temperaturen er tilstrækkelig lav (12-14°C).
Frilandskrysantemum:
Desværre er kun få sorter af frilandskrysantemum helt hårdføre. Det bør dog ikke medføre, at den smukke blomst ikke findes i haven, og vil man være sikker på at få et rigt flor hvert efterår, bør nye planter udplantes hvert år i april-maj i en kraftig, næringsrig jord, gerne opblandet med velforrådnet kompost. Sommeren igennem gødes med blandings gødning (50 g/m²) i maj, juni og juli. Jorden bør aldrig udtørre helt. Vil man forsøge at overvintre planterne, må de dækkes med granris og visne blade.
Følgende sorter anbefales: 'Anna Marie', dekorativ, hvid; blomstrer fra slutningen af august. 'Bambino', dekorativ, lysende gul; blomstrer fra første halvdel af august. 'Bright Eye ', pompon, orangegul med mørkere midte; blomstrer fra begyndelsen af september. 'Juweeltje', dekorativ, lilla; blomstrer fra begyndelsen af september.
Pottekrysantemum:
Lave krysantemum i potter kan købes i blomst næsten hele året og bliver en stadig vigtigere handelsartikel. Gartneren regulerer dagslysets længde i væksthuset ved hjælp af mørklægningsgardiner; for at opnå en tilstrækkelig god plante kvalitet i den mørke del af året gives tilskudslys. Den lave vækst, der egner sig bedst til potteplanterne, fås ved at tilføre et væksthæmmende middel, der vandes ned i jorden. Pottekrysantemum tåler ikke overvanding eller stående vand i underskålen. Til gengæld bør jorden aldrig tørre helt ud. De skal ikke tilføres gødning, da de er engangsplanter, som kasseres efter afblomstringen.
Snitkrysantemum fra væksthus:
For 30-40 år siden var de meget storblomstrede krysantemum på mode. De var imidlertid tidkrævende at producere, da planterne både skulle bindes op og passes med knibning af sideknopper, og i dag dyrkes mest de halvstore og småblomstrede sorter, der producerer flere blomstrende grene pr. plante og ikke er så arbejdskrævende.
Kaskadekrysantemum:
Særlig småblomstrede typer af især østasiatisk oprindelse formes ofte i specialgartnerier ved ned binding af blomsterrankerne. Planterne sælges i fuld blomst og anvendes til dekoration.