Logo

Sløjfeblomst - Iberis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sløjfeblomst - Iberis

De gamle grækere kaldte en slags kar­se for Iberis, da den voksede i Spanien (lberia). Det danske navn sløjfeblomst hentyder til blomstens form, idet to af kronbladene er meget større end de to øvrige.

 

Pleje: Frøet sås under glas i marts-­april for udplantning af småplanterne i maj. Disse planter blomstrer tidligere end kulturer, der sås direkte på blive­stedet i april-maj og udtyndes til 10-15 cm's afstand. Det kan være en fordel at strække blomstringen ved at så i flere omgange i muldrig havejord og fuld sol. Sløjfeblomst anvendes sammen med andre sommerblomster.

 

Enårig sløjfeblomst (Iberis umbellata). Frø kan købes i blandede farver.

 

Arter:

Iberis amara, hvid sløjfeblomst. er vildtvoksende i Sydeuropa; den er enårig, bliver 20-40 cm høj med opret vækst og er stærkt forgrenet optil. Bladene er lancetformede og tandede mod spidsen. De hvide blomster er samlet i en halvskærmformet stand, der strækkes under frugtmodningen; frugten er en kort, sammentrykt skul­pe. En lang række sorter dyrkes, nogle med større blomster, andre med kød­fulde blade eller med ganske lav vækst, der gør dem velegnede som kantplan­ter.

 

Iberis sempervirens er en kraftig pude­dannende staude, se artiklen Snepude.

 

Iberis umbellata er vildtvoksende i Middelhavsområdet. Planten er en­årig, bliver 15-40 cm høj og er glat med en skærmformet forgrening optil. Bladene er lancetformede og tilspidse­de. Blomsterne er samlet i flade stan­de. Der findes en lang række sorter med dværgagtig eller højere vækst, alle med nuancer i lyslilla, purpur, rosen­rødt og hvidt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (12 stemmer)
Siden er blevet set 6.008 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her