Den hvide nøkkerose (Nymphaea alba) findes vildtvoksende i danske søer, men kan også anvendes i vandpartier i parker og større haver.
Alle vandplanter er stauder, og de fleste er rodslående planter, der kræver en bestemt vanddybde for at trives. Nogle få arter slår slet ikke rod, men flyder mere eller mindre neddykket i vandet; andre kan trives på landjorden, men kun, hvor grundvandet ligger lige under jordoverfladen, så at planterødderne kan nå ned i den vandmættede jord. I haven kan vandplanterne anvendes i havens vandbassin; men de kan også dyrkes i vandtætte beholdere af træ, plastic, eternit eller keramik, opstillet på terrassen; også på en altan kan man anbringe en sådan mini-dam med blomstrende vandplanter. Den tekniske udførelse af vandbassiner og beholdere til vandplanter er nærmere behandlet i artiklen Vand i haven.
Nøkkeroser findes i et utal af sorter og farver.
Vækstkrav: Jorden i vandbassinet skal være porøs og næringsrig. Det er besværligt eller helt umuligt at gøde vandplanter; særlig næringskrævende vandplanter som nøkkerose, siv og åkander må derfor tilføres gødning samtidig med plantningen, f.eks. ved, at man lægger et lag naturgødning eller blander benmel og en blandingsgødning i plantebeholderens jord, før den sænkes ned i bassinet. De færreste vandplanter tåler fuldstændig udtørring, et forhold, som man må være opmærksom på i meget varme somre, hvis man dyrker planter i et meget lavvandet bassin. De i skemaet nævnte vandplanter er alle hårdføre her i landet; i vinterhaven eller i et let opvarmet drivhus kan man dyrke mange eksotiske vandplanter, hvoraf nogle få er nævnt i Planteskemaer. Disse subtropiske vandplanter kan udmærket »oversomre« udendørs i havens vandbassin, men må fiskes op og anbringes indendørs, inden vandtemperaturen falder under 10°C.
Nøkkerose (Nymphaea hybrida) er en af de mest populære vandplanter, men den kræver god plads.
Pleje: Vandplanter kræver meget lidt pleje. Mange af dem har dog så kraftig en vækst, at de er tilbøjelige til at brede sig på naboplanternes bekostning eller helt at dække det vandspejl, som gør et vandbassin særlig tiltrækkende. Så må man med hård hånd bortluge planterne, enten ved opgravning eller ved afhugning af toppen så nær bunden som muligt.
Krebseklo (Stratiotes aloides) kræver 30 cm 's vanddybde; den får hvide blomster i juni-juli.
Anvendelse: Kun i de færreste haver findes naturlige vandpartier, hvor man kan dyrke vandplanter. Man må derfor indrette bassiner med vekslende vanddybder, som passer til de enkelte arters særlige krav. Stillestående vand er ofte årsag til udvikling af andemad og alger, som har dårlige vilkår i strømmende vand. Et springvand giver bevægelse i vandet og et nødvendigt tilskud af ilt til planterne, fiskene og andre vanddyr. Hvor der ikke rigtig er plads til et vandbassin, kan man klare sig med et vandtæt trug, som stilles oven på jorden eller flisepladsen eller nedgraves helt eller delvis.
Vandplanter sættes i netpotter, som anbringes i bassinet, når vandet om foråret er mindst 10°C varmt.
Nøkkerosens blomster er meget holdbare. De kan anvendes som snitblomster i en flad skål indendørs.
Vandplanter i vinterhaven:
I troperne og de varmt tempererede egne findes en mængde smukke vandplanter, som er værd at dyrke herhjemme, men som ikke er hårdføre. Flere af dem kan udplantes eller udlægges i havens vandparti om sommeren, men må tages ind allerede i september. De kan den øvrige del af året dyrkes i store akvarier eller i vandbassiner i stuen, vinterhaven eller et opvarmet drivhus. I glasbeholdere udvikles ofte grønalger , som kan være vanskelige at fjerne, hvorfor man i stedet bør anvende kar af træ eller plastic. Man bør så vidt muligt benytte regnvand eller andet kalkfrit vand.
Den brogetbladede form af sværdlilje eller gul iris, Iris pseudacorus 'Variegatus', er meget pyntelig.
Arter: De hyppigst plantede vandplanter i private haver er nævnt i Planteskemaer. For hver enkelt planteart er den bedst egnede vanddybde nævnt; men mange af planterne kan udmærket trives på lavere eller dybere vand end de opgivne vanddybder.
Se desuden omtalen af de fleste af enkelte i skemaet nævnte planter i specialartiklerne under planternes danske navne.
Selv i et mini bassin som denne overskårne vintønde kan man med held dyrke både nøkkerose og dværgdunhammer.
Se Planteskemaer / Vandplanter og/eller Vandplanter i vinterhaven.