Maniok er en indtil 2 m høj busk, der stammer fra Sydamerika, men meget tidligt blev udbredt i alle tropiske områder, da den kan vokse næsten overalt, selv i egne med meget lidt nedbør. Bladene er spredte og håndnervede; blomsterne, som sidder i åbne stande, er matviolette udvendig og brungule indvendig, men absolut ikke prangende. De er særkønnede med hanblomster og hunblomster på samme plante. Maniok danner rodknolde, som i form og størrelse kan minde om dahliaknolde. De er rige på stivelse; men skal knuses og koges, før de spises. Ved knusningen udvikles der blåsyre, som er en farlig gift; derfor må knoldene ikke spises rå. Maniokmel bruges bl.a. til fremstilling af »uægte« sagomel, der ofte sælges under det amerikanske navn tapioka. Et andet navn er kassava, efter det haitiske navn kasabi.
Pleje: Maniok kan formeres ved frø, men stiklingeformering er mere almindelig. Stænglerne skæres i begyndelsen af regntiden i 15-20 cm lange stykker, som stikkes i jorden, hvor man ønsker at dyrke planten.
Andre arter: Aipi (Manihot dulcis) er nær beslægtet med maniok. Dens knolde er sødere og ikke giftige, men planten giver et mindre udbytte.