Logo

Mosser - Bryophyta

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mosser - Bryophyta

Endnu langt ind i det 19. årh. herskede der tvivl om mossernes generations­skifte, og man henregnede dem derfor til frøplanterne, idet man opfattede sporehuset som en langskaftet frugt og sporerne som frø. Mos tilhører spore­planterne og består af primitive, blom­sterløse planter, der formeres ved spo­rer og som yderligere karakteriseres ved generationsskifte med en kønnet og en ukønnet generation. Rødder mangler, men er erstattet af trådlig­nende rhizoider (hæftetråde), der kan optage vand og opløste salte gennem hele deres overflade.

 

Den grønne mosplante, gametofytten, indeholder grønkorn (klorofyl a og b) og udvikler kønsorganer.

 

Formering: Den grønne mosplante (gametofyt) udgør den kønnede gene­ration og er den mest udviklede. Den indeholder grønkorn, der danner sti­velse som oplagsstof. På gametofytten udvikles kønsorganer, hanlige sædgemmer og hunlige arkegonier. Når planten er fugtig af dug eller regn, bevæger sædcellerne sig over til de hunlige arkegonier, hvor de smelter sammen med ægcellen. Herved dannes den sporebærende generation (sporo­fyt), idet der af den befrugtede ægcelle udvikles et brunt skaft med et spore­hus, i hvilket sporerne dannes. Sporo­fytten vokser videre og snylter altså på gametofytten, idet den næsten ganske savner assimilationsorganer og ikke er i stand til at ernære sig selv. Ved sporernes spredning og spiring opstår der en grøn, kønnet mosplante med sædgemmer og arkegonier.

 

Jomfruhår (Polytrichum pilosum) er et tuedannende mos. Den umodne sporofyt er først opret, men bliver senere nikkende eller vandret. Sporehusene er langstilkede og helt dækket af den langhårede hætte.

 

Mossernes store udbredelse skyldes ik­ke blot rigelig sporesætning; der sker samtidig en kraftig vegetativ forme­ring, som for mange arters vedkom­mende langt overstiger den kønnede formering. I tørkeperioder bliver en del af den grønne mosplante nærmest sprød og brækker nemt af, og selv en ganske lille blad- eller stængeldel er i stand til, ved passende fugtighed, at videreudvikle selvstændige planter. Li­geledes har visse arter yngleknopper, der udvikles og afsnøres fra spidsen af mosplantens bladtænder; nogle mosser formerer sig kun sjældent ved den kønnede metode.

 

Sporofytten hos mos bærer sporer og indeholder kun sjældent grønkorn. Den må derfor snylte på den kønnede generation (gametofytten).

 

Inddeling: Mosserne inddeles i fem klasser: levermosser (Hepaticopsida), bladrnosser (Bryopsida), horn kapsel­mosser (Anthocerotopsida), sortmosser (Andreaeopsida) samt tørvemosserne (Sphagnopsida), hvoraf levermosserne og bladmosserne indeholder det stør­ste antal slægter.

Mosser bliver sjæl­dent mere end nogle få cm høje. De vokser i sumpe, moser, lyngheder, skovbund og på klipper, og mange træer har karakteristiske mosbevoks­ninger. Desuden findes en del arter, der helst vokser på tørre steder, hvor de tilsyneladende er i stand til at tåle lang tids udtørring.

 

Anvendelse og bekæmpelse: I have­bruget anvendes mos på forskellig må­de. Bedst kendt er spagnum eller tør­vemos (Sphagnopsida), der i vid ud­strækning bruges i haver, på plantesko­ler og i handelsgartnerier; men mange andre mos  arter finder anvendelse som dekoration.

Uønsket mosbevoksning på træstam­mer kan fjernes ved sprøjtning af træerne med vinterkarbolineum i januar-­februar. Naboplanter tildækkes med plasticfolie eller sækkelærred, så de ikke svides af sprøjtevæsken. I græs­plæner breder mosset sig på skygge­fulde steder og næringsfattig jord. Mos­set kan bekæmpes ved vanding med jernvitriol og afrivning af de døde mosplanter med en skarptandet rive (se artiklen Græs). Hvis man ønsker mos i fugerne mellem brosten og fliser, kan mosvæksten fremmes ved, at man hælder mælkevalle ud i fugerne.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (12 stemmer)
Siden er blevet set 5.420 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her