Pampasgræs (Cortaderia selloana) udvikler smukke, ca. 150 cm høje aks i november-december.
Prydgræsser finder anvendelse i de fleste haver. De afviger stærkt fra hinanden ved deres vækstform, bladfylde og blomsteraks; men fælles for dem alle er, at de ikke stiller store krav til klima og jordbund og kun kræver et minimum af pleje.
Lampepudsergræs (Pennisetum alopecuroides) med overhængende vækst.
Prydgræsserne er enkimbladede planter med græsagtig karakter. De fleste er enårige eller flerårige urter; men enkelte som bambus arterne er buske med træagtige stængler. Selv blandt staudegræsserne findes stedsegrønne arter, især i slægterne frytle og star.
Anvendelsen af pryd græsser må ske på baggrund af et nøje kendskab til de enkeltes højde, form og farve; de kan så til gengæld udgøre et smukt og særpræget indslag i havebilledet.
Smalbladet dunhammer (Typha angustifolia) skal have fødderne i vand, mens zebragræs (Miscanthus sinensis 'Zebrinus') t.v. på billedet foretrækker en mere tør jordbund.
Botanisk tilhører prydgræsserne fire forskellige plantefamilier: halvgræsserne (Cyperaceae), sivfamilien (Juncaceae), dunhammerfamilien (Typhaceae) og græsfamilien (Gramineae).
Vækstkrav: Prydgræsserne stammer fra vidt forskellige egne med varierende klima og jordbund, og de stiller derfor vidt forskellige krav til vækstforholdene. Frytle trives bedst i skygge, mens alle de øvrige vokser bedst i halvskygge eller fuld sol. Mosebunke og frytle skal have bladjord (skovmuld). Bambus, kogleaks, sødgræs og star skal have fugtig jord, mens frytle, dunhammer, siv og mange star skal stå »med fødderne i vand«. Alle de øvrige arter vokser godt i almindelig havejord.
Pleje: Har græsserne først etableret sig i haven, kræver de ikke megen pasning; det skulle da være at holde dem lidt i ave, hvor de breder sig for meget på naboplanternes bekostning. Græsserne formeres lettest ved deling af større planter, enten tidligt om foråret eller straks efter afblomstringen i løbet af sommeren. Ingen af de dyrkede pryd græsser kræver omplantning oftere end højst hvert 10. år; dog kan bjørnegræs og de andre svingelarter omplantes hvert 3. år, da deres tuer er tilbøjelige til at visne i midten, idet nyvæksten kun sker i plantens udkant. Græsserne behøver ingen gødning, og kun eng- og sumpgræsserne kræver vand; ingen af græsserne behøver opbinding. De ikke-stedsegrønne arter nedskæres om foråret og endelig ikke før vinterens komme! Ikke-hårdføre arter som guineagræs, kæmperør, pampasgræs og enkelte bambustyper bør vinterdækkes med granris. De særlig sarte som kæmperør og pampasgræs må ofte have særbehandling i form af opførelse af en vinterhytte, som kan skærme mod frost og især vintervæde.
Elefantgræs (Miscanthus sacchariflorus) er en udpræget solitærplante.
Af de lave arter anvendes 25 planter pr. m², af de øvrige fra 1 til 9 pr. m².
Anvendelse: Siv og sumpgræsser kan plantes på lavt vand i havens bassin eller ved bredden af bække, åer og søer. Skovgræsserne kan anvendes i havens »skovbund« under buske og træer; men langt de fleste er tørketålende steppeplanter og trives bedst i fuld sol i staudebedet, stenbedet, på tørmure og skråninger samt som solitærplanter ved terrasser og siddepladser.
I Planteskemaer findes en oversigt over de vigtigste prydgræsser. De fleste af disse er omtalt i specialartikler under deres danske navne.
Sort bambus (Sinarundinaria nitida) er ikke lige så kraftigtvoksende som gul bambus (Sinarundinaria murielae), men har til gengæld en finere struktur.