Logo

Blomkål - Brassica oleracea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 Blomkål - Brassica oleracea

Blomkålsplanten hører til blomster­kålgruppen og stammer fra havekål. Den blev dyrket i oldtidens Ægypten og Syrien og omtales her i landet i det 15. århundrede. Den er en af de mest populære af alle grønsager og spises så godt som hele året. De store, blågrønne blade danner en roset på den korte stængel, der ender i det spiselige hoved, som er dannet af uudviklede blomsterstandsanlæg. Når hovedet ikke høstes, men får lov at udvikles, skyder stænglerne i vejret, planten bliver 60-80 cm høj, og på de mange forgreninger udvikles hvidgule blomster. Det ideelle blomkålshoved skal være fast, velformet og kridhvidt.

 

 

Såning og udplantning: Når vejret ar­ter sig vel, er det muligt at høste blomkål fra friland fra midten af juni til langt ind i november. For at opnå dette er det dog nødvendigt med man­ge hold, da høsten af et enkelt hold kun strækker sig over højst 4 uger om sommeren.

De tidligste blomkål sås i september i bænk eller drivhus. Småplanterne pot­tes, så snart de første blade er udviklet, og overvintres i et frostfrit drivhus. I april udplantes med afstanden 50-60 cm. Til høst i august-september sås frøet i bænk eller hus i marts, og småplanterne udplantes fra midten af april til midten af maj. De seneste hold sås på friland fra 15. maj til 15. juni. De kan høstes i oktober og november.

 

Vækstkrav: Blomkål skal plantes med omhu og må aldrig plantes dybere i jorden, end den har vokset tidligere. Jorden skal være rig på næring, og der skal vandes under vækstperioden. Jor­dens reaktionstal skal ligge omkring 7, dvs. hverken for surt eller for basisk. Når hovederne begynder at udvikles, . knækkes et par blade henover for at værne mod direkte sol, der forårsager misfarvning af hovederne.

Til tider farves hovederne gullige, og de udvikles dårligt. Dette kan skyldes en forkert sammensætning af den uor­ganiske gødning, hvor der mangler tilstrækkeligt med kaligødning. Bor er ligeledes nødvendigt for, at hovederne skal udvikle sig tilstrækkeligt. Denne mangel kan afhjælpes ved at vande med en boraxopløsning på borax til vand, der skal række til 25 m². Kålbrok optræder især på sure jorder. Kalk kan afhjælpe denne syg­dom, der skyldes en hurtigtvoksende og svært udryddelig svamp (Plasmodio­phora brassicae).

 

Sorter: Sommerblomkål til høst i juni­juli: 'Idol', 'Opaal' og 'Rollo' .

Til høst i august-september: 'Avans', 'Igloo' og 'White Top'.

Til høst i september­-november: 'Avans', 'Progress', 'Igloo' og 'Safir'.

 

Skadedyr: Kålsommerfuglelarver (Pie­ris brassicae og Pieris rapae) er de oftest forekommende skadedyr. Med undtagelse af den tidlige blomkål er planterne næsten altid udsat for angreb af kålsommerfuglelarver, »kålorme«, der æder grådigt af bladene og efterla­der sorte, fedtede ekskrementer på resten. Der bør især straks efter ud­plantningen holdes øje med angreb. Kålsommerfuglene lægger deres æg på undersiden af bladene, og i dette stadi­um kan æghobene klemmes itu eller simpelthen gnides af.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (22 stemmer)
Siden er blevet set 9.579 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
251913-07-2014 13:45:47 Jens Andersen
Denne her beskrivelse er ret god med dyrkning af blomkål, men hvad man næsten altid mangler, det er hvad man skal gøre hvis noget går galt, mit ene blomkål som det er blevet indtil nu, det er ikke et fast lille hoved, men et lidt løst/opløst hoved, og jeg aner ikke hvad jeg skal stille op.
252027-05-2014 18:19:04 Jens Andersen
Dette stykke om blomkål er ganske godt skrevet, men det jeg søgte efter var størrelsen på den lille blomkålsplante, når den var klar til at blive plantet ud i haven

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her