Logo

Køkkenhave

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Køkkenhave

En køkkenhave i maj, inden planterne dækker jorden. Den ældste form for køkkenhave har antagelig været løghaven, hvor urter og vilde løg, samlet i naturen, blev plantet på et sted i nærheden af boligen. Sikre beviser på, at sådanne haver har eksisteret, har man dog ikke; men da klostrene dukkede op i middelalde­ren, dyrkedes der køkkenurter sam­men med lægeurterne.

Når køkkenhaven skal anlægges, er der visse regler, der bør overholdes, for at udbyttet skal svare til arbejds­indsatsen.

Jorden skal være tilpas nem at arbejde med. Her er en sandmuldet, varm jord det bedste, mens stiv, kold lerjord bør undgås. Der skal være tilstrækkelig lys og luft, og da mange kulturer let mis­lykkes, hvis de ikke får det nødvendige

vand i tørre perioder, bør der være adgang til vanding. Køkkenhaven skal helst ligge for sig selv. Dens størrelse skal afpasses efter familiens størrelse og krav, og man bør inden anlæggel­sen gøre sig klart, hvilke kulturer der skal dyrkes og hvor stor en arbejdsind­sats der kan ydes. Mange ønsker kar­tofler i haven, og de tidlige, første kartofler er da også en stor delikatesse, når de hentes ind i køkkenet direkte før brugen. Kartofler til vinterbrug og grovere køkkenurt er som selleri, porre og kål skal man kun dyrke, hvis haven er tilstrækkelig stor.

Køkkenhaven bør så vidt muligt være et regelmæssigt stykke, der atter deles op i 3-4 dele. Der laves derefter en plan over, hvilke urter der skal vokse i hver del. Grådige urter som porre, selleri, løg og spinat kan passende vokse i en del, medens en anden del sås til med bønner, ærter m.fl. og en tredje del med rodfrugt er som rødbe­de, gulerod, pastinak m.fl. Den fjerde del kan plantes til med flerårige grøn­sager som rabarber, asparges og jord­bær, og her kan planterne vokse i mere end et år på samme sted, mens de øvrige kulturer skifter fra det ene til det næste stykke. De forskellige grøn­sagsarter bør ikke dyrkes på samme sted flere år i træk, bl.a. p.gr. af visse plantesygdomme, hvis smitstof overvintrer i jorden. Flytning af kulturer fra det ene stykke til det andet kaldes vekseldrift.

 

I en mindre kolonihave kan grønsagerne dyrkes afvekslende med frugttræer og prydplanter.

 

Hvis man kun ønsker at dyrke mindre, nemme kulturer, der ikke kræver så stor plads, kan køkkenhaven indrettes som mindre firkanter, der omkranses af flisebelagte gange. I sådanne haver bliver arbejdet ikke så krævende, og

her kan passende vokse salat, dild, persille, radise m.fl.

 

Radiser bør sås med 3 ugers mellemrum, så man stadig kan høste friske radiser i haven. Med et hakkejern laves 5 cm dybe riller til såning af urtefrøene.

 

Tomat skal have sol, læ, vand og megen næring for at trives godt i haven.

 

Se også artiklen Køkkenurter samt artikler om de enkelte grønsager, om­talt under deres danske navne.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.689 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her