Karse er en enårig urt, der er vildtvoksende i Den nære Orient. Planten indeholder skarptsmagende olier og anvendes i kimplantestadiet. Den udvoksede plante bliver ca. 30 cm høj. Stængler og blade er noget blåduggede, og blomsterne er ganske små og hvidlige.
Karse kendes af de fleste kun som kimplante; det er den, der spises. Den fuldt udvoksede plante bliver ca. 30 cm høj.
Vækstkrav: I kimplantestadiet stiller planten kun krav om vand og kan derfor dyrkes på et fugtigt, næringsfrit substrat som vat eller grodan. Er klar til spisebrug 4 dage efter såning. For stadig at have karse til brug bør man så to gange om ugen. Dyrkes karse på friland, kan den sås som mellemkultur og skal holdes konstant fugtig. Den er da tjenlig til høst 14 dage efter udsåning.
Anvendelse: Som krydderurt udvikles havekarse i løbet af få dage fra frø til spiseligt »grønt drys«. Derimod er den trods navnet uden værdi som haveplante.
Som »grønt drys« kan man foruden kimplanter af havekarse også anvende brøndkarse (Nasturtium officinale), kokleare (Cochlearia officinalis), gul sennep (Sinapis alba) og vinterkarse (Barbarea vulgaris).