Logo

Mellus - Aleyrodidae

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mellus - Aleyrodidae

Mellus er små, få mm lange, sommer­fuglelignende insekter, som har fået deres danske navn, fordi både krop og vinger er dækket af et fint, hvidt pul­ver. Mellusene er nær beslægtet med bladlus og skjoldlus og gør ligesom disse skade ved at suge på planternes blade og stængler.

De voksne mellus er livlige og flyver straks op ved forstyrrelser, mens de flade, ovale larver kun bevæger sig umiddelbart efter klækningen fra æg­get. Senere i larvetiden mister de bene­ne og sidder fast på bladundersiderne, beskyttet af en krans af vokstråde. Af denne passive larve klækkes den voks­ne mellus, som hurtigt herefter lægger sine æg på bladene, ofte i regelmæssige kredse. Udviklingen fra æg til voksen varer ca. en måned, således at der i løbet af sommeren kan fremkomme flere generationer.

Både den voksne mellus og larverne suger på bladene og kan ved stærke angreb svække planterne betydeligt; desuden tilsvines de lavest siddende blade af mellusenes klæbrige ekskre­menter. Vores vigtigste art, væksthus­mellusen (Trialeurodes vaporariorum), lever på stuens potteplanter, i drivhuse og om sommeren på friland. Denne art er almindeligt kendt under navnet »hvide fluer«.

Væksthusmellusen er ikke særlig kræ­sen, men har især voldt problemer på tomatplanter i drivhus, på jordbær og på udplantede sommerblomster. I stør­stedelen af de større tomatgartnerier bekæmpes væksthusmellusen ved ud­sætning af en snyltehveps (Encarsia formosa), som lægger sine æg i mellu­sens larver og således dræber dem. De parasiterede melluslarver, altså de lar­ver, hvori snylteren har lagt æg, bliver sorte og skelnes derfor let fra de sunde larver, som forbliver hvide.

Udendørs i haven er kun enkelte mel­lusarter af betydning. Kålmellusen træffes på forskellige kål, men anretter sjældent skade, mens rododendron­mellusen ved sin sugning på bladene bevirker, at disse bliver gule eller vis­ner helt. Gentagne sprøjtninger med lunkent vand, iblandet sæbe og sprit, kan nedsætte angrebet betydeligt. Kun ved meget stærke angreb kombineret med varmt vejr bør kemisk bekæmpel­se overvejes.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (18 stemmer)
Siden er blevet set 6.846 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her