Det botaniske navn for barberkost, Haemanthus, kommer af de græske ord haima = blod og anthos = blomst, og på dansk har planten da også haft navnet blodblomst, som hentyder til den blodrøde saft i blade og stængler. Planterne stammer fra det tropiske Afrika, hvor der findes en række forskellige arter, som dyrkes herhjemme, enten i kold- eller varmhus. Det er en løgplante med få kraftige, ofte stedsegrønne blade. Blomsterne fremkommer i en skærmlignende blomsterstand på et kraftigt skaft.
Barberkost hører hjemme i tropisk Afrika.
Arter: Haemanthus albiflos, der er den egentlige »barberkost«, har 6-8 brede, kødfulde blade, som fremkommer fra et ca. 7 cm stort løg. Om sommeren dannes blomster, der minder om en barberkost. Højbladene er hvide med grønne årer.
Haemanthus coccineus kaldes også blodlilje. Den har 2 blade, som vedbliver med at være grønne efter blomstringen. Den blomstrer om efteråret med røde blomster og hvide, rødprikkede højblade.
Haemanthus katharinae udvikler nye blade under blomstringen, mens de ældre blade endnu ikke er gået til grunde. Blomsten er laksorange.
Sorten 'König Albert' er resultatet af en krydsning mellem Haemanthus katharinae og Haemanthus puniceus.
Haemanthus lindenii har 20-30 cm lange og 7-12 cm brede og ægformede til lancetformede blade. På begge sider af bladets midternerve er der en tydelig fold, mens stænglen er vinget. Blomsterne er samlet i en kuglerund, op til 20 cm bred, skærmlignende blomsterstand. Blomsterne er ca. 5 cm i tværsnit og skarlagenrøde.
Haemanthus multiflorus har grønne eller plettede blade med korte stængler, som fremkommer efter blomstringen. De dybrøde blomster er samlet i op til 20 cm brede, kugleformede, skærmlignende blomsterstande.
Kultur: For Haemanthus albiflos kan kulturen forløbe således: potning i marts på et sted med undervarme, fx over en radiator. Når væksten er begyndt, placeres planten så lyst som muligt. Om sommeren beskyttes den mod alt for direkte sol. Planten kan også sættes uden for huset på en solrig, luftig plads. I begyndelsen tilføres kun lidt vand, næsten drypvis, og ikke direkte på løget. Senere, når væksten er godt i gang, tilføres regelmæssigt vand, og planten oversprøjtes ofte.
Efter blomstringen mindskes vandingen, og planten overvintres køligt, men frostfrit, samtidig med at der kun tilføres sparsomme vandmængder. Om sommeren gødes regelmæssigt, mens der ikke tilføres næring om vinteren. Jorden skal være luftig.
Haemanthus coccineus, Haemanthus lindenii og Haemanthus katharinae overvintres køligt og lyst, indtil bladene er helt nedvisnede. Først derefter kan de anbringes varmere. For de andre gælder, at de i overvintringsperioden kun får meget lidt vand, men dog så meget, at de ikke tørrer helt ud. For alle arterne gælder, at blomsterstilkene skæres af ca. 10 cm over jorden efter afblomstringen. Hvis stængelstykkerne bliver for lange efter afskæringen af blomsterne, kan det medføre forrådnelse af planten.
Formering: Barberkost kan formeres ved, at sideløgene tages fra moderløget og pottes for sig selv, men blomstringen bliver rigere, hvis sideløgene får lov at blive siddende på moderløget.
--